JULEGOTT
Det var längesedan jag bloggade här och jag har inte för avsikt att börja med det igen.
Vill bara tipsa om en ny blogg som jag startade för några dagar sedan. På Julegott hittar du recept till både julbaket och julbordet, pyssliga och mumsiga tips på julklappar och lite annat smått och gott.
Besök bloggen och lämna gärna en kommentar om vad du tycker!
Lisa
Äppelkaka med mandel
Ugn: 175°
Form: rund med löstagbar kant
Ingredienser:
Till formen:
smör
1 msk ströbröd
cirka 1 ½ tsk mald kanel
Fyllning:
3-4 äpplen
1 dl sötmandel
5 bittermandlar
200 gram smör, rumsvarmt
2 ½ dl socker
1 ägg
3 dl (180 gram) vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj formen, blanda ströbröd och 1 tsk kanel och strö över smöret. Kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i formen.
Mal mandel. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Blanda i mandel. Blanda mjöl med bakpulber och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Rör ner mjölken.
Bred ut smeten över äpplena. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Pröva med sticka.
Innan servering kan kakan pudras med kanel. Servera grädde eller vaniljsås till.
Lida mot sitt slut?
Håll koll...
Cecilia
Variant av morotskaka
Basen för den här morotskakan är detta recept men några andra sockersorter har lagts till och så rördes smöret istället för att smältas; det blir saftigare så!
Ugn: 175°
Ingredienser:
Kakan:
200 gram smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 dl råsocker strö
½ dl brun farin strö
4 ägg
5 normalstora morötter
4 dl eller 240 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
Glasyren:
200 gram philadelphiaost
80 gram ekologiskt smör
3 dl ekologiskt florsocker
Gör så här:
Rör smör och socker poröst. Rör ner äggen. Riv morötterna och vänd ner i blandningen. Blanda vetemjöl med bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och kanel. Blanda om ordentligt och vänd ner i smeten. Rör om - vispa inte.
Vänd ner smeten i en smord eller bakpappersklädd mindre långpanna. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter (det kan bli klart redan efer 25 minuter). Testa med sticka för att se om kakan är torr inuti.
Låt smöret och philadelphiaosten bli rumsvarma - det blir lättare att röra ihop. Mosa smör och cream cheese med gaffel och rör tills blandningen är klumpfri. Tillsätt florsocker och smaka av allteftersom.
Skär kakan i mindre rutor, bred på glasyren och servera. Mmm...
Lisa
Smulpaj
Jag älskar smulpaj, helst med blåbär eller rabarber, som serveras med vaniljsås. Mmm...
Form: Rund, cirka 28 cm i diameter
Ugn: 225°
Ingredienser:
Pajdeg:
100 gram ekologiskt smör
2 ½ dl ekologiskt vetemjöl
2 ½ - 3 msk ekologiskt socker
Fyllning:
200 gram blåbär
eller
6 rabarberstjälkar (beroende på hur stora de är samt storleken på din form. Bäst att ta så mycket du vill ha!)
alternativt potatismjöl
Gör så här:
Blanda ihop smör, vetemjöl och socker till en smulig massa. Lägg fyllningen i formen. Sockra. Om du väljer blåbär kan det vara bra att sikta över ungefär 1 msk potatismjöl. Strö över smuldegen.
Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Servera pajen nygräddad med vaniljsås.
Lisa
Pecannötpaj
Ugn: 200° för förgräddning, 175° för pajen
Botten:
125 gram ekologiskt smör, rumsvarmt
180 gram (3 dl) ekologiskt vetemjöl
1 tsk ekologiskt strösocker
½ tsk salt
3 msk vatten
Fyllning:
125 gram ekologiskt smör
1 ½ dl ekologiskt strösocker
3 dl ekologisk ljus sirap
2 msk ekologiskt vetemjöl
½ tsk salt
2 ekoägg
1 tsk vaniljsocker
150-200 gram pecannötter
Blanda snabbt ihop ingredienserna till bottnen. Arbeta inte för mycket. Tryck ut i pajform och förgrädda i tio minuter (200°).
Banda smör, socker, sirap, vetemjöl och salt i ken kastrull, koka upp och låt sjuda i ett par minuter under omrörning. Tag av från värmen och låt svalna.
Hacka nötterna grovt, vispa äggen lätt och blanda ner i fyllningen tillsammans med vaniljsocker.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 35-40 minuter (175°). Låt stå kallt.
Sikta eventuellt över kanel - det blir supergott. Servera med vispad grädde.
Lisa
Far Breton
Far breton är en fransk äggkaka eller vad man nu ska kalla den för.
5-6 ekoägg
200 g ekosocker
250 g ekomjöl
3/4 liter grön ekomjölk
en nypa salt och ev lite vaniljsocker
Ljus rom efter smak
Ekorussin och torkade plommon
Blanda allt och sätt i en smörad glasform. Grädda i ca 180-175 grader i 1 timme. Servera kall. Bilder kommer sen när jag hittat digitalkameran
Cecilia
Favoriter i repris 2
Ett par julrecept. Förmodligen inte de mest aktuella recept just nu, däremot något att spara till nästa jul!
Lussebullar. De här blir jättesaftiga och goda tack vare den hackade mandel man blandar i.
Sirapskaka. Speciell kaka från Island med smörkräm.
Mördegskakor. Det här receptet har funnits i familjen länge och är definitivt en av favoriterna till jul.
Morotskaka. Jag älskar morotskaka med glasyr, framförallt en lite saftigare kaka. Tyvärr har jag ingen bild.
Den klassiska sockerkakan. Det här receptet ger en saftig sockerkaka och om man låter den stå en dag eller två kommer den att safta till sig ytterligare. Servera med glasyr, glass, grädde eller ät den som den är tillsammans med ett glas mjölk!
Lisa
Favoriter i repris
Den här bloggen är ju en del av vårt projektarbete. Just nu känner både Cecilia och jag oss väl mätta på kakor - framförallt efter julens alla frestelser (som blev många). Istället går vi återigen igenom de recept som ligger uppe på bloggen (jag har sisådär tio favoriter) för att kunna sammanställa vår ekologiska bakbok...
Här är de utvalda:
Favoritkladdkakan. Behöver inte säga så mycket, det är den godaste chokladkladdkakan jag någonsin ätit och jag har prövat min beskärda del kan jag säga.
Biskvier. Fantastiskt goda och precis lagom storlek. Det är lätt att ta en till... och en till... och en till...
Cheesecake. Efter första tuggan var jag fast. Jag måste erkänna att jag varit frestad att pröva andra recept på denna otroliga skapelse men jag har förblivit trogen min favorit.
Havrebollar. Här har jag två varianter: de små (klassiska enligt mig) med starkare smak av kakao och kaffe och de stora, ljusa där man vispar smeten.
Fantastiskt god äppelkaka. Idén att blanda mandelmassa och äpplen är genialisk! Gör det du med.
Lisa
Äppelknyten
Jag ville testa göra en lättare efterrätt. Därför blev det improviserade äppelknyten gjorda på filodeg!
Ser ut som papper ungefär...
Kokta äpplen och lite smält smör
Russin
Valnötter!
Tyvärr såglömde jag ta bilder när de blev klara. Men de blev jättegoda och såg riktigt aptitliga ut. Det är extra fint med små enportionsformar!
Cecilia
Crème Caramel
7 msk socker brynes i stekpanna, slå på lite kokt vatten samt glasera formen. Observera att sockret är extremt varmt, se upp för brännskador!
5 ekoägg
4 dl ekologisk gräddmjölk (typ röd eller gammeldags)
1 msk vaniljsocker
2 msk ekologiskt socker
Koka mjölken, låt svalna. Vispa äggen samt slå i den avsvalnade mjölken. Grädda i vattebad i ca 45-60 min i 175 grader.
Servera kall.
Cecilia
Ljuvligt god chokladtårta
Receptet hittar ni här.
Lisa
Godaste kladdkakan
Den godaste kladdkakan jag ätit. Lätt att göra och helt enkelt oemotståndlig! Så här ser den ut:
Här är receptet...
Lisa
Nyår: Vit kladdchokladkaka
Receptet kommer från Arla.
Ugn: 175°
Form: rund med löstagbar kant
Ingredienser:
Kakan:
250 gram vit choklad
200 gram ekologiskt smör
3 ekologiska ägg
2 ½ dl ekologiskt strösocker
120 gram eller 2 dl ekologiskt vetemjöl
Glasyr:
150 gram vit choklad
½ dl ekologisk vispgrädde
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Kakan:
Smöra och bröa formen. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Smält smör. Tag från värmen och tillsätt chokladen. Rör till en slät smet. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Rör - inte vispa - ner choklad och mjöl och rör till en jämn och fin smet. Vänd ner smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Kakan är lös när den tas ur ugn. Låt därför kakan stelna i formen innan formen tas bort. Ställ i kyl.
Glasyr:
Hacka eller bryt chokladen. Koka upp grädde, tag från värmen och tillsätt chokladen. Rör till en slät smet. Ställ i kyl och låt stelna något (cirka 5 minuter). Bred krämen över kakan och låt stelna i kyl.
Sikta över florsocker innan servering.
Mmm... så gott!
Lisa
Julrecept: chokladkola
Ingredienser: cirka 10 stycken
80 gram glukos
100 gram mörk doppmassa (blockchoklad med vegetabiliskt fett)
Garnering:
ekologisk choklad att doppa i
Gör så här:
Finhacka doppmassan. Värm glukosen till cirka 60° i kastrull. Tillsätt doppmassan och rör samman. Häll ut på bakplåtspapper, så att smeten blir cirka 1 cm tjock. Kyl smeten tills den stelnat.
Skär i fyrkanter eller tryck ut små hjärtformar och doppa i smält choklad.
recept och bild ur Tidningen Hennes
Lisa