Julrecept: Mördegskakor
Varje år är dessa ett måste i julbaket: mördegskakor med hackad mandel och pärlsocker. Jättegoda ljumma såväl som iskalla.
Ugn: 175º
Degen: cirka 75 stycken
375 gram rumsvarmt ekologiskt smör
180 gram eller drygt 2 dl ekologiskt socker
500 gram eller drygt 8 ¼ dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ekologiska ägg
Garnering:
Hackad mandel
Pärlsocker
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt äggen ett i taget och arbeta snabbt samman till en smidig deg. Ställ kallt i cirka en timme.
Hacka under tiden en del mandel och blanda med en lika stor del pärlsocker
Ta ut degen ur kylen och rulla till cylinderformade längder, skär i centimetertjocka bitar och forma till bollar. Tag bollen och tryck ner i garneringen. Tryck inte för hårt - endast tillräckligt så att ytan täcks med garnering.
Lägg på klädd plåt och grädda i 10-15 minuter, till dess att kakorna fått lite färg.
Servera ljumma eller kalla. Passar utmärkt till iskall mjölk.
Förvara i frysen ifall dessa ska sparas en längre tid.
Tips:
Forma istället till avlånga rektanglar - då har du en sats goda finska pinnar!
Lisa