Havrebollar den 31 oktober

Ikväll stod valet mellan en ostkaka av något slag och de traditionella havrebollarna (recept här). Jag valde att spara den mer festliga kakan till imorgon och tog till mitt enkla och goda recept på de ljuvliga, stora havrebollarna.

Nu vankas havrebollar, ett stort glas mjölk (ekologisk förstås!) och The Notebook. Perfekt.

 



Lisa

Ekologiska ägg

Nu när Lilla Café Eko har varit igång ett tag är det dags att informera om vad ekologiska varor egentligen är. Vi hör idag att den ekologiska marknaden har växt oerhört men varför handlar vi egentligen ekologiskt? Vad innebär det att äggen vi köper är KRAV-märkta?

Konsumentverket skriver i sitt PM "Ekologiska och konventionella ägg" från maj 2005 att smaken är densamma vad gäller ekologiska och konventionella ägg. De är även lika nyttiga.

Många bäckar små bildar en stor å. Cirka hälften av alla ekologiska värphönsbesättningar som finns runtom i Sverige har färre än 1000 höns. Åtta av de ekologiska besättningarna har 10 000 höns eller fler medan många nya konventionella besättningar rymmer mer än 20 000 höns. Ju färre höns, desto lättare är det för äggproducenten att se om var och en med större noggrannhet.

Ekologiska höns är alltid frigående. Alltid. De har tillgång till rastgård och bete med grovfoder (hö eller rotfrukter). KO skriver att konventionella höns i allmänhet hålls inomhus året runt.

Den ekologiska hönan har större möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden.

Hönan äter minst 85% ekologiskt foder. Fodret är odlat utan kemiska bekämpningsmedel (dessa är syntetiskt framställda) eller handelsgödsel. Den resterande delen av fodret kan innehålla konventionella råvaror men då är dessa godkända enligt EU-förordningen.

Är gården KRAV-ansluten får den besök två gånger om året då kontroll av bland annat djur och foder sker.

Hur påverkas miljön?
Miljön gynnas i och med att odlingen av fodret är ekologisk (till stor del). Transporterna till och från gården har också en inverkan på miljön. Det gödsel som används kommer främst från den egna gården och på så sätt minskar transporterna. Man strävar efter att ha hönor som är självförsörjande till minst hälften, att varje gård ska fungera som ett eget litet kretslopp.

Sammanfattningsvis: den ekologiska hönan får gå fritt och ha tillgång till bete där fodret till största del är ekologiskt.

Vill du läsa mer ingående om ekologiska ägg kan du klicka här (pdf-fil)



Lisa


Det svämmar över!

Det finns massor med olika sätt att få inspiration när det gäller bakning och matlagning överhuvudtaget. Eftersom jag ska jobba imorgon stannar jag hemma ikväll, därför passar mamma och jag på att "rensa" bland alla recepten. Eller rensa och rensa, vi läser dem och lägger tillbaka det mesta. Trots att de flesta recept är från Allers och Hemmets journal anno 90-tal och att bilderna inte alls ser spreciellt aptitliga ut, sett med dagens ögon så sparar vi recepten. Det känns tryggt att veta att de ligger där, om vi nu skulle få lust att baka just den kakan. Samtidigt finns det ett visst värde i gamla recept, t.ex. mormors. De hittar man inte i en vanlig kokbok nämligen.

Vill man inte spara på en massa gamla recept finns det många bloggar, hemsidor, tidiningar och böcker man kan få inspiration från.
 


Cecilia

Vad bakas till Halloween?

I Leilas Fest med Halloweentema häromdagen bakades det sweet potato cheesecake. Som Cecilia mycket riktigt påpekat har det blivit mycket cheesecake här på Lilla Café Eko på senaste tiden. Men den pajen som Leila bakade såg otroligt god ut - och blandningen av cream cheese, smör och grädde låter helt perfekt! Visserligen skulle jag själv hoppa över sötpotatispurén (förmodligen ingefäran också...) trots att denna är kakans själ, därför att jag föredrar den mer klassiska smaken.
Receptet hittar du här.

Så, vad bakas denna helg? Cheesecake enligt Leilas recept, eller möjligtvis någon pumpapaj? Ödet får bestämma.

Kika in här i helgen för tips på caféer såväl i Sverige som i Danmark!

Lisa

American pancakes

Nere i Skåne bjöds det på supergoda american pancakes till frukost. De serverades med sirap, men själv föredrar jag sylt.

3-4 portioner, cirka 7 pannkakor
2 ekologiska ägg
4 dl ekologisk mjölk eller filmjölk
2 msk ekologiskt smält smör eller olja
2 tsk ekologiskt socker eller farinsocker
3 krm salt
2 tsk bakpulver
1 dl ekologiskt grahamsmjöl
3 dl ekologiskt vetemjöl

Gör så här:
Vispa upp ägg. Tillsätt mjölk, matfett, socker, salt och bakpulver. Rör om väl. Häll i mjöl, lite i taget, och rör till en klumpfri smet. Grädda pannkakor, beräkna cirka 1 dl smet till varje pannkaka, på medelvärme.

De pannkakor jag åt innehöll vanligt socker, smör och filmjölk. Däremot får pannkakorna en väldigt fin färg om man använder farinsocker istället.



Lisa

Ostkaka



Det har varit mycket snack om cheesecake här på Lilla Café Eko och cheesecake i all ära, men ostkakan är juen riktig svensk klassiker. Jag måste säga att jag finner det lite lustigt att man i Sverige ser det som töntigt med traditionella svenska rätter. Svenskarna skäms över sin egen mattradition och "exotiska" recept som till exempel cheesecake är mycket trendigare... Lite trist tycker jag.

Sugen på att göra egen ostkaka?

5 liter ekologisk mjölk (3%-ig eller gammaldags)
3 dl ekologiskt vetemjöl
1 msk ostlöpe (finns på apoteket)
3 ekologiska ägg
1 ½ dl ekologiskt socker
1 dl sötmandel
3 bittermandel
3 dl ekologisk vispgrädde

Värm 4½ liter av mjölken till 37°. Vispa ut mjölet i resten av mjölken och rör ner tillsammans med ostlöpen i den ljumma mjölken. Dra grytan från värmen och låt stå 30 minuter tills blandningen har stelnat (ystat sig). Skär kors och tvärs i massan och rör om så att vasslan skiljs ut. Häll massan genom en fin sil eller silduk och låt vasslan rinna av väl.

Vispa ägg och socker. Hacka mandeln. Riv bittermandeln. Blanda samman ostmassan, äggvisp, mandeln och grädde. Häll blandningen i en smord ugnssäker form som rymmer 2-2½ liter. Grädda i nedre delen av ugnen (175°) i 50-60 minuter tills den fått fin färg och är genomgräddad.

I vår familj blev jag och lillasyster serverade ostkakan med mjölk istället för grädde. De har blivit en vana, tycker man att den skall ätas på traditionellt vis ska den sververas med grädde.

Receptet snodde jag från en hemsida på passagen.

Cecilia


Köpenhamn

Jag spenderade hela tisdagen i Köpenhamn och hann gå på både restaurang och konditori (recension kommer!). Det var bitande kallt och ändå satt folk utomhus och drack kalla drycker på restauranger som CapHorn.

En ekologisk (Økologisk) restaurang (jippi!) i Nyhavn   

Lisa

Ingen saffranspannkaka, däremot cheesecake (igen!)

Ja... det bidde ingen saffranspannkaka denna gång. Efter en mysig dag i Skåne - som började med fika på Nya Conditoriet samt en cykeltur på 1,5 mil, fortsatte till Stenshufvud och därefter varm choklad med varm brasa - bakades cheesecake efter mitt favoritrecept (receptet hittar du här)









Tips
Servera helst samma dag - står den i kylen för länge har krämen en tendens att smula sönder

Lisa

Leila är tillbaka i TVrutan



Leila är tillbaka i TVrutan den 29e oktober klockan 21.00 i TV4 plus.

Oj vad jag skriver många inlägg på varandra, men det här var det sista, för nu skall jag gå iväg och jobba. Ha en trevlig kväll!

Cecilia


Cupcakes

 

Jag önskar att jag kunde säga att det är jag som gjort dessa cupcakes. Visst är de söta? Tjejen som gör dessa är verkligen duktig!

Cecilia


Lisas cheesecake

I Fredags bakade vi receptet på Lisas cheesecake. Det var supergod och mycket uppskattad!

Här hittar du receptet på den.



Cecilia

Det godaste brödet



4,5 dl ekologiskt dinkelmjöl
2 dl vete- eller rågkross
1,5 dl ekologiskt grovt rågmjöl
5 dl ekologiskt grahamsmjöl
1,5 dl ekologiskt kruskakli
2 dl vetegroddar
4 msk ekologisk honung
1 rågad msk brödkrydda
2-3 tsk salt
5 tsk bikarbonat blandat i 0,5 dl vatten
hackade ekologiska aprikoser/russin efter önskemål
0,5-1 dl rostade solroskärnor, pumpafrön (rosta torr i stekpanna) eller andra nötter och frön
1 l ekologisk filmjölk

Olja in två formar och strö vetegroddar så att det täcker, grädda i 175 grader i två timmar, efter en timme täck över med bakpapper.

När brödet är klart låter du formarna svalna upphöjda upp och ned tills brödkakan lossnat.

 



Detta bröd är verkligen jättegott! Det är viktigt att man inte glömmer att blanda i alla ingredienser, det är lätt hänt. Brödet på bilden är fortfarande lite fryst, därför kan det se lite torrt ut, men den är i själva verket mycket saftig!


Cecilia

Lime- och marängpaj

Jag älskar att ha citrusfrukter i bakverk. Cheesecakes, pajer och sockerkakor - you name it. Det här receptet fick jag av en klasskompis.

Form: avtagbar kant, 22 cm i diameter
Ugn: 150°

Ingredienser:
Botten:
175 gram ekologiska digestivekex
65 gram ekologiskt smör

Fyllning:
3 dl vatten
3 ekologiska äggulor
1 ½ dl ekologiskt socker
1 dl potatismjöl
4 limefrukter, rivet skal och saft
1 msk ekologiskt smör

Maräng:
3 ekologiska äggvitor
1 dl ekologiskt socker

Gör så här:
Smält smöret till botten. Krossa kexen fint och blanda med smöret. Tryck ut i formen och ställ kallt. Blanda vatten, socker, potatismjöl och limesaft i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Tillsätt äggulorna och låt sjuda ytterligare. Rör sist ner smör och rivet limeskal. Häll ner krämen i pajskalet. Vispa äggvitorna till marängen till ett hårt vitt skum. Vispa i socker, lite i taget, till en tjock och blank smet. Bred eller spritsa marängen över kakan.
Grädda i ugn i cirka 10 minuter, eller till dess att marängen fått lite färg.

Servera alternativt med vispgrädde.

Hur blev resultatet?
Faran med potatismjöl är att det har en tendes att ge fyllningen en skumgummiaktig karaktär. Mitt råd är att pröva sig fram med en mindre mängd mjöl för att sedan fylla på med mer om det behövs.

Sedan tyckte jag att det blev för lite "deg" till botten och därför ökade jag på mängden lite medan jag behöll proportionerna.

Själva botten blev också lite väl blöt, eftersom fyllningen gav ifrån sig mycket vätska. Därför skulle jag vilja pröva pajen med mördegsbotten istället.

SMAKEN däremot blev helt fantastisk! Jag använde 3 limefrukter, saften och skalet och det blev himla smaskigt! Tyvärr försämrade konsistensen helhetsintrycket, men om jag ger kakan en chans till och bakar om ska jag se till att den får toppbetyg.







Lisa

Vad blir det för saffranspannkaka?

Jag såg på Per Mobergs "Vad blir det för mat?" i torsdags och det lagades vacker gotländsk saffranspannkaka. Själv ska jag ner till Skåne i helgen och jag resonerar som så att Skåne ligger närmare Gotland än vad Stockholm gör och därför passar det sig att laga saffranspannkaka. Långsökt? Måhända, men vad gör det?

Om jag nu lagar denna gotländska delikatess dyker det självklart upp på bloggen med recept, recension och bilder. Håll utkik!

 Per Mobers pannkaka

Lisa

Äppelkaka

I söndags skrev jag att jag hade bakat såå mycket under helgen och här kommer nu det tredje och sista bakverket.
Det urpsrungliga receptet kommer ur tidningen Allt om mat. Här följer det receptet jag, efter några ändringar, använde mig av:



Ugn: 175°
Form: med löstagbar botten, 22 cm i diameter

Ingredienser:
Botten:
125 gram osaltat smör
25 gram ekologiskt saltat smör
drygt 3 ½ dl ekologiskt vetemjöl
1 3/4 ekologiskt socker
1 ekologiskt ägg

Fyllning:
50 gram osaltat smör (det går bra med saltat också)
100 gram mandelmassa
3/4 dl ekologiskt socker
2 ekologiska ägg
1 msk pressan lime
3 äpplen

Garnering:
Mandelspån

Gör så här:
Hacka ihop smör, mjöl och socker så att du får en smulig massa. Blanda i ägget, rör snabbt ihop till en deg. Dela i två lika stora bitar och tryck ut en del i formen. Låt stå kallt i 30 minuter. Lägg även in den andra deghälften i kylen.

Smält smör och riv mandelmassan. Blanda ner mandelmassa, ägg, socker och limesaft i smöret. Sjud blandningen under omrörning tills dess att den tjocknar.

Tag ut degen, kavla ut den och skär i remsor.

Skiva äpplena. Lägg dem fint i formen och häll över smör- och mandelmasseblandningen. Läg degremsorna ovanpå och strö över mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Låt kakan få färg men om kanterna riskerar att brännas vid - tryck lätt fast remsor av aluminiumfolie på kanterna.

Låt kakan kallna och servera med vispgrädde. Själv tycker jag att kakan är godast ljummen. MUMS!







 

Lisa

Fredagkväll

Medan Cecilia går på fest och äter cheesecake, kladdkaka och kladdkaka med kolakräm(!) sitter jag framför TV.n och tuggar i mig havrebollar (se recept under kategorin Havrebollar). Supergott och snabbt att göra! Vad mer behöver man?

       

Lisa

Lillasyster gästbloggar: Kaos i köket

Köket ser just nu ut som Bagdad. Hur kommer det sig att man aldrig får se den enorma diskhögen i matlagningsprogrammen på TV? Med choklad i mungiporna ropar Lisa plötsligt att det har flytit upp små vita klumpar i chokladsmeten. Äggvitorna har blivit omelett. Men inget ont som inte har något gott med sig, Lisa har fått en maträtt uppkallad efter sig, omelett à la Lisa.

Cecilia går omkring i köket och ler likt ett lyckligt barn på julafton när hon sticker ned pekfingret i skål efter skål. Jag måste nog säga att de båda bagerskorna gjorde rätt i att skippa toscaöverdraget denna gång eftersom jag personligen tyckte att det liknade det som kommer upp när man sticker fingrarna i halsen.




En bakkbäll ur lillasyster Carolines ögon


Vi är alla kanelfreaks



Jag och Lisa älskar kanel. Vi har kanel på det mesta och gärna i stora mängder! Är du i Stockholm och sugen på en kanelbulle? Då kan jag tipsa om Café Saturnus som ligger mitt i stan och caféet i Nobels dynamitfabrik, som ligger i Vinterviken. De är visserligen inte ekologiska caféer, men de har helt underbara kanelbullar!

Nästa vecka besöker vi ett ekologiskt café! Håll utkik i bloggen.

Cecilia

Födelsedagsfirande

Det största problemet med vårt projektarbete har hittills varit vart vi skall göra av våra kakor och allt vi bakar. Visst måste vi smaka en liten bit av det vi gör, men att proppa i oss allt fungerar ju inte i längden (eller problemet är snarare att vi kommer att växa på bredden). De idéer som jag kommit på är att se till at bjuda in och hjälpa andra med bakning. En av mina bästa vänner fyller 18 år på fredag, och hon ska ha en middag med ca 20 personer. Hon var lite stressad över maten så jag föreslog att jag skulle ta hand om bakandet. Då får vi en stor panel som kan utvärdera våra kakor! Min vän ville ha någon form av kladdkaka och en cheesecake med citronsmak. Sedan fick vi göra vad vi ville. Men då kvarstod ytterligare ett problem. Ska vi göra efter ett nytt recept, vilket är vårt mål med projektarbetet, eller ska vi gå efter det vanliga säkra recepten?! Här tror jag att det kommer bli en blandning av säkra och lite mer riskfyllda recept...

Vilka är dina säkra recept när du ska ha gäster?


Sugen på denna läckra kaka? Bilden och receptet finns här

Cecilia


Jättegod müsli (och nyttig!)

Detta är visserligen en bakblogg, men hur kul är det att alltid begränsa sig? Ikväll handlade jag på impuls och gjorde en egen müsli! Urpsrungliga receptet kommer från Allt om mat, men jag gjorde några ändringar:

Ugn: 200°
Form: långpanna

1 påse Risenta dinkelflingor (250 gram)
1 påse ICA müsli mix (135 gram)
1 påse ICA nötmix (180 gram)
1 ½ dl ekologisk kokos
1 dl sesamfrön
4 msk kanel

1 3/4 dl vatten
lite drygt ½ dl rapsolja
knappt 1 ½ msk honung

Hacka nötmixen. Blanda noga torra respektive flytande ingredienser för sig. Blanda därefter ihop och rör ordentligt. Täck en långpanna med bakplåtspapper och bred ut müslin. Ställ in i ugnen i 30 minuter och rör om då och då.

Sedan är det jättegott att blanda i färsk frukt (t.ex. skurna äpplen) när du väl ska äta!

 



Lisa


Mors chokladtårta

Otroligt mäktig - otroligt god. Härligt kladdig chokladkaka med ett täcke av chokladtryffel. Avnjutes när som helst med en klick vispad grädde. Detta är min mammas recept.  


Form: 22 cm i diameter, med löstagbar kant

Ugn: 200°


Ingredienser:
100 gram ekologisk blockchoklad
100 gram osaltat smör
50 gram eller knappt 1 dl ekologiskt vetemjöl
150 gram eller cirka 1 ½ dl ekologiskt strösocker
3 ekologiska ägg

Glasyr:
100 gram ekologisk blockchoklad
100 gram eller cirka 1 dl ekologisk vispgrädde
12,5 gram ekologiskt smör

Garnering:
kakao


Gör så här:
Kakan:
Smält smör och choklad i vattenbad. Blanda mjöl, socker och ägg ordentligt. Häll i choklad- och smörblandningen och arbeta i 10 minuter - rör med exempelvis en träslev - till en jämn smet. Smörj formen och häll i smeten. Grädda i cirka 15 minuter. Låt kakan kallna och ta ur den ur formen.

Glasyr:
Smält smör och choklad i vattenbad. Koka upp grädden och häll ner i choklad- och smörblandningen. Rör kraftigt tills du får en jämn smet. Bred glasyren över kakan, låt stelna något - pudra alternativt över kakao - och servera med vispad grädde. 




 
Lisa


Chai-te



Mjölk eller möjligtvis kaffe passar nästan alltid bäst till bakverk, men för alla som inte har testat Chai-teet från Four O'Clock rekommenderar jag det! Det är ekologiskt, rättvisemärkt och koffeinfritt! Jättegott!

Cecilia

Bilden kommer från tekompaniet.se

Citron- och limepaj

Åh, denna paj blev jättegod, en riktig hit! Urprungsreceptet kommer från Arla men jag gjorde några ändringar:

Form: Rund, med löstagbar botten, cirka 22 cm i diameter
Ugn: 200°


Ingredienser:

2 ½ dl ekologiskt vetemjöl
2 msk ekologiskt strösocker
120 gram ekologiskt smör
1 ekologisk äggula

Fyllning:
3 ekologiska ägg
2 dl ekologiskt strösocker
1 ½ dl ekologisk vispgrädde
2 msk ekologiskt vetemjöl
1 tsk Fair Trade vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av ½ lime och ½ citron

                 

Gör så här:

Hacka ihop smör, socker och mjöl till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i formen och ställ i kylen i cirka 30 minuter.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Vispa grädden en aning - ju längre du vispar, desto mäktigare blir kakan. Vänd ner grädden i ägg- och sockerblandningen och blanda därefter i resten av ingredienserna. Häll ner smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
Garnera med florsocker och servera med vispad grädde.



 
 
Inte de mest smickrande bilder, jag skyller dels på min mobilkamera och dels på min förmåga att ta dåliga bilder.

Lisa

Muffins

OJ, vad jag har bakat i helgen! Dessvärre har jag inte haft tillgång till nätet. Men nu så! Först ut är muffins.
Detta recept har jag själv komponerat ihop från ett par olika grundrecept.

Ugn: 200°


Ingredienser: 12 stycken små muffins
1 ekologiskt ägg
½ dl ekologiskt strösocker
½ dl Fair Trade råsocker
1 msk ekologisk ljus sirap
50 gram smält ekologiskt smör
½ dl ekologisk mjölk
1 1/4 dl ekologisk vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk Fair Trade vaniljsocker

Vill du ha chokladsmak?
Tillsätt 60 gram ekologisk blockhocklad och ½ msk mörk sirap per sats.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smält smör och sirap. Gör du chokladmuffins tillsätter du även mörk sirap och smält choklad. Tillsätt mjölk. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Rör väl. Jag vispade med elvisp och muffinsen blev en aning kompakta - inget fel med det ifall du fördedrar det!

Häll smeten i 12 formar. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills muffinsen (de ljusa) har fått en fin gyllene färg.



Smörkräm:
70 gram ekologiskt smör
70 gram ekologiskt florsocker
en aning Fair Trade vaniljsocker

Blanda ingredienserna väl och låt stå kallt. Bred på muffinsen när dessa svalnat.

Chokladtryffelkräm:
70 gram ekologisk mörk choklad
70 gram ekologisk vispgrädde
5-10 gram ekologiskt smör


Smält choklad och smör. Koka upp grädden. Häll ner i choklad- och smörblandningen. Rör kraftigt till en jämn smet. Låt stelna något och bred över de avsvalnade muffinsen.



Lisa


Våra älskade havrebollar

En enkel och väldigt god efterrätt som dessutom inte är alltför tidsödande att göra är havrebollar. Erkänn, visst är det gott? Seriöst brukar jag själv trycka i mig 10-12 stycken en kväll, när jag ändå bakat dem liksom...

Här följer några olika varianter. Vi börjar med standardreceptet, de små havrebollarna med hela havregryn.

Ingredienser: 25-30 st
100 gram ekologiskt smör
3 dl ekologiskt havregryn
1 dl ekologiskt socker
14 gram eller 2 msk ekologisk kakao
2 msk ekologiskt kokt kaffe
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
Ekologiskt kokos

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna väl och rulla till små bollar. Garnera rikligt med kokos.

   
små havrebollar enligt grundreceptet


Alternativ 1:
Vispa ihop ingredienserna med en elvisp i 5-10 minuter (beroende på vad du vill ha för resultat). När du gör detta kommer havregrynen delas och havrebollsmassan blir krämigare och mer sammansatt. Forma stora bollar och garnera rikligt med kokos.




de något större havrebollarna


Alternativ 2:
Minska på mängden kakao, använd ½-1 tsk istället. Vispa, som i alternativ 1, i 5-10 minuter, forma till bollar och rulla i kokos. Du får nu stora, mjuka, ljusa chokladbollar med underbar smak.

Alternativ 3:
Älskar du kaffesmaken ska du naturligtvis öka mängden. Vill du däremot framhäva chokladsmaken kan du finhacka mörk choklad, cirka 1-1½ dl, och blanda ner i massan. Vispa därefter med elvisp i 5-10 minuter och följ alternativ 1.

Tips:
Öka smörmängden lite ifall du vill vispa ihop ingredienserna. Resultatet blir krämigare havrebollar. Tar du för mycket är risken dock att havrebollen blir dig övermäktig och du inte ens orkar med en!



Lisa

Chokladtips

Ville tipsa om en choklad, nämligen Eguale Pralin Mjölkchoklad. Den smakar underbart och är dessutom både KRAV- och Fair Trade-märkt! Den är tuggvänlig och smaken är perfekt om man föredrar ljus choklad. Hasselnötskrämen ger den karaktär.

Chokladen finns bland annat hos Konsum.


Bild härifrån

Lisa

Vad finns som ekologiskt alternativ?

Ja, vad finns egentligen att köpa ekologiskt?

KRAVs hemsida hittar du en fullständig produktlista på vilka KRAV-märkta produkter (i första inlägget skrev vi att KRAV och ekologiskt nästan är synonymt) som finns idag, men här listar vi de vanliga bakingredienserna och även de lite mindre vanliga som vi här på Lilla Café Eko använder oss av:

Smör, mjölk och ägg? Ja
Socker, sirap och kakao? Ja
Bakpulver och vaniljsocker? Nej
Vetemjöl och havregryn? Ja
Choklad? Ja, både mjölkchoklad och choklad med en kakaohalt på 70%
Frukt och grönsaker? Javisst!
Kokos och kanel? Ja
Gräddfil? Ja
 Bild härifrån

Läs mer på ekologiskt.com, jordbruksverket och ekolådan.

Lisa

Mumsig morotskaka

Äntligen! Den klassiska morotskakan! Dessutom är det den godaste jag prövat. Hitills.

Ugn: 175°
Bakform: mindre långpanna

Ingredienser
4 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt socker
150 gram ekologiskt smör
5-6 dl rivna ekologiska morötter (allt från 3 stora till 5 mindre)
2 tsk bakpulver
240 gram eller 4 dl ekologiskt vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk ekologisk kanel
2 tsk vaniljsocker

Gör så här
Smält smör. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt smör. Riv morötterna fint och rör ner dem. Blanda torra ingredienser noga och vänd ner i smeten. Häll smeten i en mindre långpanna och grädda mitt i ugn i cirka 35 minuter - pröva med sticka - kakan ska precis vara torr.

Tips
Vill du ha en saftigare kaka? Rör då istället 200 gram smör och socker smidigt. Tillsätt därefter ägg, morötter och de torra ingredienserna. Grädda kakan på samma sätt.

Glasyr:
200 gram philadelphiaost
80 gram ekologiskt smör
3-3 ½ dl ekologiskt florsocker
eventuellt kanel

Låt smöret och osten bli rumsvarma - det blir lättare att röra ihop. Mosa smör och ost med gaffel och rör tills blandningen är klumpfri. Tillsätt florsocker och smaka av allteftersom. Lite kanel i krämen gör lika gott!

Låt kakan kallna innan du har på glasyren - annars kan den smälta. Ställ in i kylen tills glasyren stelnat.

Lisa


Underbar cheesecake

Det här är det bästa receptet på cheesecake jag provat. Botten är gjord av digestivekex och fyllningen är baserad på syrlig cream cheese.

Ugn: 175-200° (jag brukar ta precis mittemellan så, 187,5° är att rekommendera!)
Form: cirka 26 cm i diameter

Botten:
cirka 4 dl smulade ekologiska Digestivekex, 12-14 beroende på storleken på din form
100 gram ekologiskt smör
1-2 msk kanel, beroende på hur mycket smak du vill ha

Fyllning:
400 gram philadelphiaost
3 dl ekologisk gräddfil
½ - 3/4 dl ekologiskt socker
1-2 msk saft från ekologisk citron
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Botten:
Smält smör. Smula kexen och blanda noga med smör och kanel. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter och låt svalna medan du gör fyllningen.

Fyllningen:
Börja med att vispa ihop osten och gräddfilen. Använd gärna elvisp för ett klumpfritt resultat. Tillsätt därefter socker, vaniljsocker och citronsaft efter eget tycke och smak. Vill du ha mycket citronsmak ska du naturligtvis tillsätta mer av detta. Då kan du också behöver en aning mer socker. Smaka av, dels för se om du har fått rätt smak på din fyllning och dels för att det smakar himmelskt gott!

Häll fyllningen i formen och grädda i cirka 40 minuter. Pröva med sticka.

Tips
Om du prövar med sticka anser jag att stickan inte behöver vara torr när du tar ut kakan. Är den istället lite kladdig kommer detta ge en krämigare kaka när den väl kallnat!

Ställ i kylen - ät och njut







Lisa

Mousse au chocolat

När jag bodde i Frankrike brukade jag bli bjuden på chokladmousse. Det bästa med detta recept är att det inte alls är komplicerat att göra, och du behöver knappt ha några ingredienser hemma. Tillskillnad från chokladmousse gjord på svenskt vis innehåller denna varken tillsatt socker eller grädde. Med andra ord så är den nästan nyttig!

6 ekologiska ägg
200 g ekologisk choklad ~60%

Smält chokladen i vattenbad, alternativt dela chokladkakorna i mindre bitar lägg dem i en skål och häll kokande vatten på. Rör ej om, utan låt står ca 10 minuter. När chokladen har smält lägger sig chokladen i botten och vattnet ovanpå, så då är det mycket lätt att hälla bort vattnet.
Separera äggvitorna och vispa hårt. Blanda ner äggulorna i den smälta chokladen. Vänd försiktigt ihop äggvitorna och chokladsmeten. Låt moussen svalna i kylskåp. Riv lite 70 % choklad innan serveringen, eller servera med röda bär.



Cecilia

Kladdkaka med toscatäcke

Jag har, tillskillnad från Lisa, inte något speciellt förhållande till kladdkakor, i alla fall inte kladdkakor bakade på kakao. Jag upplever att de oftast smakar på tok för mycket socker, och för lite choklad. Men efter ett tips från Lisa så bestämde jag mig för att baka denna kladdkaka, trots mina fördomar(?) om kladdkakor gjorda på kakao

12 bitar
Tid 45 minuter
Ingredienser:
100 gr smält ekologiskt smör
2 ekologiska ägg
0,5 dl ekologisk sirap
2,5 dl ekologiskt strösocker
2,5 dl ekologiskt vetemjöl
4 msk Fair trade kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Toscasmet
100 gr ekologiskt smör
1 dl ekologiskt socker
2 msk ekologiskt vetemjöl
2 msk ekologisk mjölk
50 gr flagad eller hackad sötmandel


Toscasmet
Blanda alla ingredienser i en kastrull, koka upp och sjud en minut.

Kladdkaka
1. Smörj och bröa (2/3 ströbröd och 1/3 strösocker) en hög bakform med löstagbar botten på ca 22 cm i diameter.
2. Rör ihop socker, sirap, ägg och det smälta smöret.
3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och sikta sedan ned det i äggblandningen. Rör om försiktigt.
4. Grädda i 150 graders ugn ca 10 minuter, slå på toscasmeten och grädda ytterligare 15-20 minuter.
Kontrollera med en provsticka kakan ska vara kladdig i mitten.
Efter 10 minuter i ugnen

Toscasmeten

Färdig!

Resultat: Kakan var enkel att göra. Tyvärr hade jag inte vanlig socker hemma, utan ersatte det med florsocker. Minskade även ned på den totala mängden socker i själva kakan. Eftersom kakan inte blev så söt så passar det bra med det krämiga toscatäcket ovanpå. Men tyvärr så lyckades inte denna kaka få mig att ändra på mina fördomar om kakaokladdkakor. Upplever fortfarande att den inte smakar tillräkligt med choklad för min smak. Men för alla som gillar kakaokladdkakor så tror jag att ni kommer älska denna!


Receptet är hämtat härifrån

Cecilia


Favoritkladdkakan!

Av de recept på kladdkaka jag prövat är detta min absoluta favorit. Jag fick receptet av min moster, som bakade den VARENDA gång jag kom på besök.

Jag vispar inte smeten, utan rör istället med en träslev. Min kaka brukar vara klar efter 17 minuter. Då är kakan lös, när man vickar på formen. Längst ut i kanterna är den precis torr. Kakan blir tunn och man kan göra en och en halv sats. Gräddningstiden förlängs en aning - det gäller att hålla koll så att kakan får den konsistens du önskar.

Ingredienser:
100 gram ekologiskt smör
1 ½-2 dl ekologiskt socker
40 gram eller 1 dl ekologisk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ekologiska ägg
120 gram eller 2 dl ekologiskt vetemjöl

Ugn: 175-200°, själv kör jag på 187,5°, alltså precis mittemellan
Använd en form, cirka 22 cm i diameter

Smält smör och tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Ta av från värmen. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda i mjöl och häll smeten i formen. Grädda i högst 20 minuter. Jag gräddar i cirka 17 minuter, annars blir den inte tillräckligt kladdig.



Lisa


Kladdkaka á l'ELLE

Jag har ett speciellt förhållande till kladdkakor. Jag ställer vissa krav på kakan. Den måste vara kladd-kladdig, chokladig och smälta i munnen. Är den torr är den tråkig, tycker jag. Mitt favoritrecept på denna underbara skapelse har jag fått av min moster. Varenda gång kladdkaka står på efterrättsmenyn hemma hos mig väljer jag, sedvanligt, att baka min mosters kaka. Nya recept brukar oftast ägnas lika mycket tid som det tar för mig att rynka på pannan. Men nu så! Efter att ha slängt längtande blickar på bilder på ett antal olika kladdkakor - den ena kladdigare än den föregående - har jag bestämt mig för att vidga mitt kladdkakesinne och börja jakten på den perfekta kakan!

Först ut är ett recept ur ELLE Mat&Vin:
50 gram ekologiskt smör
2 ekologiska ägg
2 dl mörkt muscovadoråsocker
½ dl ekologisk matolja
150 gram eller 2 ½ dl ekologiskt vetemjöl
2 tsk bakpulver
28 gram eller 4 msk ekologisk kakao
1 tsk vaniljsocker

Ugn: 150°

Använd en form med cirka 22 cm i diameter. Smält smöret. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner matolja och smör. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner mjölblandningen i ägg- och sockerblandningen. Häll därefter ner smeten i formen.
Grädda i cirka 20 minuter. Kakan ska vara lös och kladdig - fast det är självklart upp till dig hur kladdig!

Kakan står i kylen och svalnar.


Recension:
Tyvärr strejkar min kamera. Därför är inte bild tillänglig.

Kladdkakan levde inte upp till mina höga förväntningar. Smaken som muscovadosockret tillförde var ingen höjdare. Gillar man smaken på sockret, då gillar man smaken på kakan. Vanligt socker hade passat bättre. Konsistensen var helt okej - jag har prövat bättre. Dessvärre gjorde jag misstaget att stoppa ner större chokladbitar i smeten innan gräddningen. Chokladen smälte såklart i ugnen - därefter stelnade den och lade sig i klumpar ovanpå; inget som passade mig.

Slutbetyg: 2/5, alltså ingen ny favorit


Lisa


Varför Café Eko?

Välkommen till Lilla Café Eko - ditt ekologiska café på nätet

Att baka är glädje - att baka är passion
inte minst när man får smaka på sin kreation


Vilka är vi?
Vi är två gymnasiestuderande som håller på med ett projektarbete där vi ska ta fram en kokbok (bakbok) med egna recept. Vi har gjort ett aktivt val att bara använda ekologiska ingredienser när vi bakar. 


Vad är Lilla Café Eko?
Förutom att fungera som ett mysigt litet ekologiskt café du kan besöka varje dag är idén med Lilla Café Eko att förbättra miljön och djurens levnadsstandard- hur klichéartat det än må låta. Handlar man ekologiskt bidrar man både till en bättre miljö och gör en god insats för djuren - och även oss människor. Svenska KRAV kontrollerar den ekologiska produktionen. Därför hittar du KRAV-märket på din ekologiska vara.

Här lägger vi upp recept vi vill dela med oss av och få synpunkter på.

Lämna gärna en kommentar!

Lisa


RSS 2.0