Pecannötpaj

Jättegod pecannötpaj som kan smaksättas med kanel efter behag. Receptet kommer från Matplatsen.

Ugn: 200° för förgräddning, 175° för pajen

Botten:
125 gram ekologiskt smör, rumsvarmt
180 gram (3 dl) ekologiskt vetemjöl
1 tsk ekologiskt strösocker
½ tsk salt
3 msk vatten

Fyllning:
125 gram ekologiskt smör
1 ½ dl ekologiskt strösocker
3 dl ekologisk ljus sirap
2 msk ekologiskt vetemjöl
½ tsk salt
2 ekoägg
1 tsk vaniljsocker
150-200 gram pecannötter

Blanda snabbt ihop ingredienserna till bottnen. Arbeta inte för mycket. Tryck ut i pajform och förgrädda i tio minuter (200°).

Banda smör, socker, sirap, vetemjöl och salt i ken kastrull, koka upp och låt sjuda i ett par minuter under omrörning. Tag av från värmen och låt svalna.
Hacka nötterna grovt, vispa äggen lätt och blanda ner i fyllningen tillsammans med vaniljsocker.

Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 35-40 minuter (175°). Låt stå kallt.

Sikta eventuellt över kanel - det blir supergott. Servera med vispad grädde.





Lisa


Far Breton

Jag och Lisa håller nu på att filar på texterna till boken, men det hindrade inte mig från att baka idag!

Far breton är en fransk äggkaka eller vad man nu ska kalla den för.

5-6 ekoägg
200 g ekosocker
250 g ekomjöl
3/4 liter grön ekomjölk
en nypa salt och ev lite vaniljsocker
Ljus rom efter smak
Ekorussin och torkade plommon

Blanda allt och sätt i en smörad glasform. Grädda i ca 180-175 grader i 1 timme. Servera kall. Bilder kommer sen när jag hittat digitalkameran

Cecilia

Favoriter i repris 2

Ytterligare favoritrecept kommer här:

Ett par julrecept. Förmodligen inte de mest aktuella recept just nu, däremot något att spara till nästa jul!

Lussebullar. De här blir jättesaftiga och goda tack vare den hackade mandel man blandar i.


Sirapskaka. Speciell kaka från Island med smörkräm.


Mördegskakor. Det här receptet har funnits i familjen länge och är definitivt en av favoriterna till jul.


Morotskaka. Jag älskar morotskaka med glasyr, framförallt en lite saftigare kaka. Tyvärr har jag ingen bild.

Den klassiska sockerkakan. Det här receptet ger en saftig sockerkaka och om man låter den stå en dag eller två kommer den att safta till sig ytterligare. Servera med glasyr, glass, grädde eller ät den som den är tillsammans med ett glas mjölk!


Lisa

Favoriter i repris

Den här bloggen är ju en del av vårt projektarbete. Just nu känner både Cecilia och jag oss väl mätta på kakor - framförallt efter julens alla frestelser (som blev många). Istället går vi återigen igenom de recept som ligger uppe på bloggen (jag har sisådär tio favoriter) för att kunna sammanställa vår ekologiska bakbok...

Här är de utvalda:
Favoritkladdkakan. Behöver inte säga så mycket, det är den godaste chokladkladdkakan jag någonsin ätit och jag har prövat min beskärda del kan jag säga.


Biskvier. Fantastiskt goda och precis lagom storlek. Det är lätt att ta en till... och en till... och en till...


Cheesecake. Efter första tuggan var jag fast. Jag måste erkänna att jag varit frestad att pröva andra recept på denna otroliga skapelse men jag har förblivit trogen min favorit.


Havrebollar. Här har jag två varianter: de små (klassiska enligt mig) med starkare smak av kakao och kaffe och de stora, ljusa där man vispar smeten.




Fantastiskt god äppelkaka. Idén att blanda mandelmassa och äpplen är genialisk! Gör det du med.


Lisa


Äppelknyten

Jag ville testa göra en lättare efterrätt. Därför blev det improviserade äppelknyten gjorda på filodeg!


Ser ut som papper ungefär...


Kokta äpplen och lite smält smör


Russin


Valnötter!

Tyvärr såglömde jag ta bilder när de blev klara. Men de blev jättegoda och såg riktigt aptitliga ut. Det är extra fint med små enportionsformar!

Cecilia


Crème Caramel

Fick en kommentar som efterfrågade receptet på crème caramelen. Här kommer det:

7 msk socker brynes i stekpanna, slå på lite kokt vatten samt glasera formen. Observera att sockret är extremt varmt, se upp för brännskador!

5 ekoägg
4 dl ekologisk gräddmjölk (typ röd eller gammeldags)
1 msk vaniljsocker
2 msk ekologiskt socker

Koka mjölken, låt svalna. Vispa äggen samt slå i den avsvalnade mjölken. Grädda i vattebad i ca 45-60 min i 175 grader.

Servera kall.

Cecilia

Ljuvligt god chokladtårta

Mmm... Denna kaka kan man äta många bitar av. Perfekt brytning mellan kladdkaka och tryffelöverdrag.





Receptet hittar ni här.

Lisa

Godaste kladdkakan

Den godaste kladdkakan jag ätit. Lätt att göra och helt enkelt oemotståndlig! Så här ser den ut:



Här är receptet...

Lisa


Nyår: Vit kladdchokladkaka

Himla god kaka som passar perfekt till nyår. Den blir kladdig, så det kan vara bra att låta den vila i kylen över natten...
Receptet kommer från Arla.

Ugn: 175°
Form: rund med löstagbar kant

Ingredienser:

Kakan:

250 gram vit choklad
200 gram ekologiskt smör
3 ekologiska  ägg
2 ½ dl ekologiskt strösocker
120 gram eller 2 dl ekologiskt vetemjöl

Glasyr:
150 gram vit choklad
½ dl ekologisk vispgrädde

Garnering:
Florsocker

Gör så här:
Kakan:
Smöra och bröa formen. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Smält smör. Tag från värmen och tillsätt chokladen. Rör till en slät smet. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Rör - inte vispa - ner choklad och mjöl och rör till en jämn och fin smet. Vänd ner smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Kakan är lös när den tas ur ugn. Låt därför kakan stelna i formen innan formen tas bort. Ställ i kyl.

Glasyr:
Hacka eller bryt chokladen. Koka upp grädde, tag från värmen och tillsätt chokladen. Rör till en slät smet. Ställ i kyl och låt stelna något (cirka 5 minuter). Bred krämen över kakan och låt stelna i kyl. 
Sikta över florsocker innan servering.





Mmm... så gott!

Lisa

RSS 2.0