Våra älskade havrebollar
En enkel och väldigt god efterrätt som dessutom inte är alltför tidsödande att göra är havrebollar. Erkänn, visst är det gott? Seriöst brukar jag själv trycka i mig 10-12 stycken en kväll, när jag ändå bakat dem liksom...
Här följer några olika varianter. Vi börjar med standardreceptet, de små havrebollarna med hela havregryn.
Ingredienser: 25-30 st
100 gram ekologiskt smör
3 dl ekologiskt havregryn
1 dl ekologiskt socker
14 gram eller 2 msk ekologisk kakao
2 msk ekologiskt kokt kaffe
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
Ekologiskt kokos
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna väl och rulla till små bollar. Garnera rikligt med kokos.
små havrebollar enligt grundreceptet
Alternativ 1:
Vispa ihop ingredienserna med en elvisp i 5-10 minuter (beroende på vad du vill ha för resultat). När du gör detta kommer havregrynen delas och havrebollsmassan blir krämigare och mer sammansatt. Forma stora bollar och garnera rikligt med kokos.
de något större havrebollarna
Alternativ 2:
Minska på mängden kakao, använd ½-1 tsk istället. Vispa, som i alternativ 1, i 5-10 minuter, forma till bollar och rulla i kokos. Du får nu stora, mjuka, ljusa chokladbollar med underbar smak.
Alternativ 3:
Älskar du kaffesmaken ska du naturligtvis öka mängden. Vill du däremot framhäva chokladsmaken kan du finhacka mörk choklad, cirka 1-1½ dl, och blanda ner i massan. Vispa därefter med elvisp i 5-10 minuter och följ alternativ 1.
Tips:
Öka smörmängden lite ifall du vill vispa ihop ingredienserna. Resultatet blir krämigare havrebollar. Tar du för mycket är risken dock att havrebollen blir dig övermäktig och du inte ens orkar med en!
Lisa
Här följer några olika varianter. Vi börjar med standardreceptet, de små havrebollarna med hela havregryn.
Ingredienser: 25-30 st
100 gram ekologiskt smör
3 dl ekologiskt havregryn
1 dl ekologiskt socker
14 gram eller 2 msk ekologisk kakao
2 msk ekologiskt kokt kaffe
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
Ekologiskt kokos
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna väl och rulla till små bollar. Garnera rikligt med kokos.
små havrebollar enligt grundreceptet
Alternativ 1:
Vispa ihop ingredienserna med en elvisp i 5-10 minuter (beroende på vad du vill ha för resultat). När du gör detta kommer havregrynen delas och havrebollsmassan blir krämigare och mer sammansatt. Forma stora bollar och garnera rikligt med kokos.
de något större havrebollarna
Alternativ 2:
Minska på mängden kakao, använd ½-1 tsk istället. Vispa, som i alternativ 1, i 5-10 minuter, forma till bollar och rulla i kokos. Du får nu stora, mjuka, ljusa chokladbollar med underbar smak.
Alternativ 3:
Älskar du kaffesmaken ska du naturligtvis öka mängden. Vill du däremot framhäva chokladsmaken kan du finhacka mörk choklad, cirka 1-1½ dl, och blanda ner i massan. Vispa därefter med elvisp i 5-10 minuter och följ alternativ 1.
Tips:
Öka smörmängden lite ifall du vill vispa ihop ingredienserna. Resultatet blir krämigare havrebollar. Tar du för mycket är risken dock att havrebollen blir dig övermäktig och du inte ens orkar med en!
Lisa
Kommentarer
Postat av: Sarah Giercksky
vad gott :)
Postat av: Lisa
Sarah Giercksky: Jättegott! Bättre än dem du kan köpa :)
Postat av: Maaandaa ofc :O
sak testa ! jobbigt är bara att det är svårt att vispa smör om den är gför hård , men det är ju bara att låta den ligga framme :)
Trackback