Julrecept: Ekologiska lussebullar med hackad mandel

Till varje adventsfika värmer vi lussebullar, delar dem mitt itu och brer på smör. Både mjölk och varm choklad med vispgrädde till passar utmärkt. Det är hur gott som helst, framförallt när smöret smälter en aning.

Dessa lussebullar innehåller hackad mandel och de är otroligt goda. Ett gammalt recept från mamma som har blivit tradition att baka hemma hos oss. Tänk när man står där och knådar degen för fullt (själv har jag en ovana att smaka på degen) och när doften av de redan färdiggräddade gula små skapelserna når en... Man tar en liten paus i baket och passar självklart på att provsmaka bullarna. Det är lycka i decembermörkret.

Detta recept ger cirka 40 stycken bullar. Brukar själv göra dubbel sats, för säkerhets skull.


Ugn: 250° om du gör vanliga kusar och bullar (se bild nedan)
Form: vanliga ugnsplåtar

Ingredienser:
½ gram ekologisk saffran (kan vara svårt att få tag på ekologisk)
½ tsk salt
50 gram jäst
5 dl ekologisk mjölk
200 gram ekologiskt smör
2 dl ekologiskt socker
ca 15 dl ekologiskt vetemjöl
1 ekologiskt ägg
1 dl skållad, hackad ekologisk mandel

Pensling och garnering:
ekologiska ägg
ekologiska russin

Gör så här:
Klä plåtarna i bakplåtspapper. Skålla och hacka mandel. Stöt saffran och salt. Smula sönder jästen i en stor degbunke, tillsätt lite av mjölken och rör ut. Smält smör i en kastrull, häll i resten av mjölken och låt bli fingervarmt - cirka 37°. Tillsätt saffran- och saltblandningen. Häll degspadet över jästen. Tillsätt socker och cirka en liter av mjölet, ägg och mandel. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget och arbeta till en smidig och blank deg. Strö över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Det tar ungefär en timme.

Mjöla bakbordet lätt och knåga degen smidig. Dela upp degen - förslagsvis i 40 stycken bitar per sats - och forma bullen som du själv önskar.

Lägg på plåten och låt jäsa ytterligare i cirka 30 minuter. Låt gärna plåtarna ligga på spisen och på så sätt låta värmen från ugnen stiga uppåt.

Pensla med ägg och garnera med russin. Gräddamitt i ugn cirka 5-6 minuter. Bullarna ska ha lika fin färg som dem nedan.



Har du inte provat varma lussebullar med en klick smör förut - gör det! Jag lovar, du kommer aldrig vilja äta lussebullarna på något annat sätt igen.

Lisa


Kommentarer
Postat av: Britt

De ser riktigt smaskiga ut

2008-11-11 @ 22:50:36
URL: http://receptfavoriter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0