Chokladbiskvier
Små biskvier som man inte kan få nog av! Smakar mycket bättre än dem man köper. De tar ett tag att göra, så baka dem förslagsvis dagen innan och låt stå kallt över natten. Ta sedan ut dem ett tag innan servering, så blir de så där krämigt goda.
När man gör bottnarna får man gå lite på känn när man blandar äggvitan. Vill man ha tjockare bottnar som inte flyter ut tar man lite mindre äggvita; är det tunna bottnar man vill ha kan man blanda ner mer äggvita.
Likadant gäller smörkrämen. Smaka dig fram! Det går utmärkt att blanda ner mer kakao för att få mer chokladsmak!
Ingredienser: 32 stycken
Ugn: 175°
Formar: plåtar klädda i bakplåtspapper
Botten:
200 gram mandelmassa
1 dl ekologiskt socker
lite drygt 1 ekologisk äggvita
Smörkräm:
125 gram ekologiskt smör - rumsvarmt
lite drygt 1 ¾ dl (112,5 gram) ekologiskt florsocker
lite drygt 1 ekologisk äggula
21 gram eller 2 ½ msk ekologisk kakao
Topping:
200 gram ekologisk mörk choklad
Gör så här:
Botten:
Riv mandelmassan fint och blanda noga med socker och äggvitor. Klicka ut på plåtar klädda i bakplåtspapper. Smeten rinner gärna ut, så sätt in i ugnen så fort som möjligt i 9-10 minuter.
Låt bottnarna svalna helt, gärna på galler.
Smörkräm:
Rör ihop smör, florsocker, äggula och kakao noga till en jämn och fin kräm. Bred på undersidan av bottnarna och gör krämen toppig i mitten. Ställ i kyl tills krämen stelnat.
Topping:
Smält chokladen och låt svalna något. Doppa kakorna, vrid en aning på dem för att få bort överflödig choklad och låt stelna i kyl.
Tips 1:
Låt inte den smält chokladen stå för länge. När den stelnar och man ska doppa kakan bildas det lätt klumpar.
Tips 2:
Förvaras i kyl men smakar bäst om dem får stå framme i rumstemperatur ett par minuter innan servering.
Lisa