Julrecept: Mormors isländska sirapskaka
Åh...! Jag älskar den här kakan. Mjuk kaka med smak av jul med smörkräm. Mmm... Denna ingår alltid i vårt julbak - låt den ingå i ditt också!
Form: normalstor långpanna
Ugn: 150º
Kakan:
250 gram ekologiskt smör
250 gram ekologiskt socker
3 ekologiska ägg
500 gram eller cirka 3 ½ dl mörk sirap
750 gram eller cirka 12 ½ dl ekologiskt mjöl
3 tsk bikarbonat
1 tsk ekologisk kanel
1 tsk ekologisk mald nejlika
3 dl ekologisk gräddfil
Smörkräm:
200 gram ekologiskt smör
200 gram eller cirka 3 ¼ dl ekologiskt florsocker
1 tsk vaniljsocker
Kakan:
Smöra och bröa långpannan. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning och rör till en jämn smet. Tillsätt sirap.
Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och nejlika väl i en skål och rör ner i smeten. Tillsätt gräddfil och rör smeten jämn och fin.
Häll smeten i långpannan och grädda i cirka 45 minuter mitt i ugnen. Känn med sticka att kakan är torr. Låt kallna i långpannan.
Smörkräm:
Rör smör och florsocker till en jämn kräm och smaka av med vaniljsocker.
Dela kakan i två på bredden. Bred ut krämen jämnt på underdelen och lägg på överdelen.
Tips:
Skär upp kakan i portionsbitar, cirka 10 cm i bredd per bit. Frys ner kakan och ta fram cirka 10 minuter innan servering.
Lisa