Ekologiska ägg

Nu när Lilla Café Eko har varit igång ett tag är det dags att informera om vad ekologiska varor egentligen är. Vi hör idag att den ekologiska marknaden har växt oerhört men varför handlar vi egentligen ekologiskt? Vad innebär det att äggen vi köper är KRAV-märkta?

Konsumentverket skriver i sitt PM "Ekologiska och konventionella ägg" från maj 2005 att smaken är densamma vad gäller ekologiska och konventionella ägg. De är även lika nyttiga.

Många bäckar små bildar en stor å. Cirka hälften av alla ekologiska värphönsbesättningar som finns runtom i Sverige har färre än 1000 höns. Åtta av de ekologiska besättningarna har 10 000 höns eller fler medan många nya konventionella besättningar rymmer mer än 20 000 höns. Ju färre höns, desto lättare är det för äggproducenten att se om var och en med större noggrannhet.

Ekologiska höns är alltid frigående. Alltid. De har tillgång till rastgård och bete med grovfoder (hö eller rotfrukter). KO skriver att konventionella höns i allmänhet hålls inomhus året runt.

Den ekologiska hönan har större möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden.

Hönan äter minst 85% ekologiskt foder. Fodret är odlat utan kemiska bekämpningsmedel (dessa är syntetiskt framställda) eller handelsgödsel. Den resterande delen av fodret kan innehålla konventionella råvaror men då är dessa godkända enligt EU-förordningen.

Är gården KRAV-ansluten får den besök två gånger om året då kontroll av bland annat djur och foder sker.

Hur påverkas miljön?
Miljön gynnas i och med att odlingen av fodret är ekologisk (till stor del). Transporterna till och från gården har också en inverkan på miljön. Det gödsel som används kommer främst från den egna gården och på så sätt minskar transporterna. Man strävar efter att ha hönor som är självförsörjande till minst hälften, att varje gård ska fungera som ett eget litet kretslopp.

Sammanfattningsvis: den ekologiska hönan får gå fritt och ha tillgång till bete där fodret till största del är ekologiskt.

Vill du läsa mer ingående om ekologiska ägg kan du klicka här (pdf-fil)



Lisa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0