Lime- och marängpaj

Jag älskar att ha citrusfrukter i bakverk. Cheesecakes, pajer och sockerkakor - you name it. Det här receptet fick jag av en klasskompis.

Form: avtagbar kant, 22 cm i diameter
Ugn: 150°

Ingredienser:
Botten:
175 gram ekologiska digestivekex
65 gram ekologiskt smör

Fyllning:
3 dl vatten
3 ekologiska äggulor
1 ½ dl ekologiskt socker
1 dl potatismjöl
4 limefrukter, rivet skal och saft
1 msk ekologiskt smör

Maräng:
3 ekologiska äggvitor
1 dl ekologiskt socker

Gör så här:
Smält smöret till botten. Krossa kexen fint och blanda med smöret. Tryck ut i formen och ställ kallt. Blanda vatten, socker, potatismjöl och limesaft i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Tillsätt äggulorna och låt sjuda ytterligare. Rör sist ner smör och rivet limeskal. Häll ner krämen i pajskalet. Vispa äggvitorna till marängen till ett hårt vitt skum. Vispa i socker, lite i taget, till en tjock och blank smet. Bred eller spritsa marängen över kakan.
Grädda i ugn i cirka 10 minuter, eller till dess att marängen fått lite färg.

Servera alternativt med vispgrädde.

Hur blev resultatet?
Faran med potatismjöl är att det har en tendes att ge fyllningen en skumgummiaktig karaktär. Mitt råd är att pröva sig fram med en mindre mängd mjöl för att sedan fylla på med mer om det behövs.

Sedan tyckte jag att det blev för lite "deg" till botten och därför ökade jag på mängden lite medan jag behöll proportionerna.

Själva botten blev också lite väl blöt, eftersom fyllningen gav ifrån sig mycket vätska. Därför skulle jag vilja pröva pajen med mördegsbotten istället.

SMAKEN däremot blev helt fantastisk! Jag använde 3 limefrukter, saften och skalet och det blev himla smaskigt! Tyvärr försämrade konsistensen helhetsintrycket, men om jag ger kakan en chans till och bakar om ska jag se till att den får toppbetyg.







Lisa

Kommentarer
Postat av: maria

Åh så smarrig den där pajen såg ut :)

2008-11-06 @ 21:48:16
URL: http://marialundqvist.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0