Julrecept: chokladkola

Jättegod kola som jag gjorde till jul. Om man häller smeten i iskuber av plast får de lättare en fin form än om man ska klippa eller skära ut bitar.

Ingredienser: cirka 10 stycken
80 gram glukos
100 gram mörk doppmassa (blockchoklad med vegetabiliskt fett)

Garnering:
ekologisk choklad att doppa i

Gör så här:
Finhacka doppmassan. Värm glukosen till cirka 60° i kastrull. Tillsätt doppmassan och rör samman. Häll ut på bakplåtspapper, så att smeten blir cirka 1 cm tjock. Kyl smeten tills den stelnat.
Skär i fyrkanter eller tryck ut små hjärtformar och doppa i smält choklad.


recept och bild ur Tidningen Hennes

Lisa

GOD JUL

Nu äntligen är julafton här! Idag blir det absolut inget bak, utan bara mys i soffan framför julgranen. Efter ett par smärre missöden (julgransbelysningen var trasig + den färdigklädda granen välte omkull) står granen där i all sin prakt. Visserligen lutar den en aning olycksbådande men om vi har tur lyckas den hålla sig upprätt ett tag framöver...





GOD JUL


Lisa


Crème Caramel











Cecilia

Chokladkaka





Cecilia

Chokladbiskvier

Små biskvier som man inte kan få nog av! Smakar mycket bättre än dem man köper. De tar ett tag att göra, så baka dem förslagsvis dagen innan och låt stå kallt över natten. Ta sedan ut dem ett tag innan servering, så blir de så där krämigt goda.

När man gör bottnarna får man gå lite på känn när man blandar  äggvitan. Vill man ha tjockare bottnar som inte flyter ut tar man lite mindre äggvita; är det tunna bottnar man vill ha kan man blanda ner mer äggvita.

Likadant gäller smörkrämen. Smaka dig fram! Det går utmärkt att blanda ner mer kakao för att få mer chokladsmak!

Ingredienser: 32 stycken
Ugn: 175°
Formar: plåtar klädda i bakplåtspapper

Botten:
200 gram mandelmassa
1 dl ekologiskt socker
lite drygt 1 ekologisk äggvita

Smörkräm:
125 gram ekologiskt smör - rumsvarmt
lite drygt 1 ¾ dl (112,5 gram) ekologiskt florsocker
lite drygt 1 ekologisk äggula
21 gram eller 2 ½ msk ekologisk kakao

Topping:
200 gram ekologisk mörk choklad

Gör så här:

Botten:
Riv mandelmassan fint och blanda noga med socker och äggvitor. Klicka ut på plåtar klädda i bakplåtspapper. Smeten rinner gärna ut, så sätt in i ugnen så fort som möjligt i 9-10 minuter.
Låt bottnarna svalna helt, gärna på galler.

Smörkräm:
Rör ihop smör, florsocker, äggula och kakao noga till en jämn och fin kräm. Bred på undersidan av bottnarna och gör krämen toppig i mitten. Ställ i kyl tills krämen stelnat.

Topping:
Smält chokladen och låt svalna något. Doppa kakorna, vrid en aning på dem för att få bort överflödig choklad och låt stelna i kyl.

Tips 1:
Låt inte den smält chokladen stå för länge. När den stelnar och man ska doppa kakan bildas det lätt klumpar.

Tips 2:
Förvaras i kyl men smakar bäst om dem får stå framme i rumstemperatur ett par minuter innan servering.



Lisa


Julrecept: Fikon- och russinbröd

Ska det bara bakas ett bröd till jul, låt det bli det här! Otroligt gott och saftigt och passar bra att äta såväl med endast smör som med smör och julost!

Ugn: 175°
Form: 2 stycken på 1 ½ liter

Ingredienser: 2 bröd

7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1½ dl solrosfrön
1 dl hasselnötter
1 msk stött hel anis
1½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 l filmjölk
2 dl mörk sirap

1 dl russin
150 g torkade fikon

Sätt på ugnen. Blanda de torra ingredienserna. Ta 1 dl solrosfrön - resten sparas till att strö över senare. Rör ner fil och sirap. Strimla fikonen och rör ner i degen tillsammans med russin. Smörj och mjöla formarna, använd gärna rågmjöl. Häll smeten i formarna, strö över rågmjöl och resten av solrosfröna. Grädda mitt i ugn i cirka 1 timme och 15 minuter.



Lisa


Snart på Lilla Café Eko

Hektisk vecka medför låg bloggaktivitet. Imorgon kommer recept och bild på ett jättegott julbröd med fikon och russin. Det går mycket snabbt att baka och är supergott med en klick smör på när brödet fortfarande är ljummet.

Sedan lägger jag upp det nya receptet på biskvier (få ändringar men mycket bättre resultat!).

I helgen bakar jag med mormor. Resultatet ser ni såklart här!

Lisa

Nya biskvier

Denna sats biskvier skiljer sig en aning från de förra. Dels är bottnarna tjockare - jag använde lite drygt hälften av den äggvitan som stod i receptet. Sedan gjorde jag ytterligare en fjärdedel fyllning för att få den där fina toppningen. Har inte smakat dem ännu, då dessa ska serveras på ett kalas imorgon. Därför kommer recension först då och om det nya receptet är bättre lägger jag självklart upp det!

Här är en liten förhandsvisning:



Lisa


Biskvierna är klara

Biskvierna har precis doppats i choklad och vilar på bakpapper.



Lisa

Sega kolasnitt

De här underbara kolasnittarna bakade jag igår. De är sådär perfekt sega och smakar såå bra...!


Ugn: 175°
Form: bakpappersklädd plåt

Ingredienser: cirka 24 stycken
100 gram ekologiskt rumsvarmt smör
1 dl ekologiskt socker
2 - 2 ½ msk ekologisk ljus sirap
150 gram - 2 ½ dl - ekolgiskt vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt sirap och vispa ihop till en jämn smet. Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker noggrannt och vänd ner i smeten. Rör ihop. Tryck samman till en deg, dela i två bitar och rulla varje bit till en rulle. Lägg på plåten. Jämna till längderna en aning.

Grädda i 12-15 minuter, mitt i ugnen. Låt svalna något och skär ut sneda bitar av längderna. Förvara i en lufttät burk.


Lisa






Lisa

Bild på den mjuka pepparkakan!

Här är min favorit när det gäller mjuka pepparkakor. Jag föredrar de saftiga sockerkakorna framför de luftiga och väljer därför att röra rumsvarmt smör istället för att smälta det.

Kakan serveras först på söndag och ska alltså gärna stå och safta till sig några dagar...



Här hittar du receptet.

Lisa


Biscottis

Här är de kardemummabiscottis jag bakade igår:





De är inte för söta eller mäktiga. Passar jättebra till eftermiddagsfika med te. Bilderna ligger även uppe i inlägget med receptet.

Lisa

Idag och imorgon

Idag har jag bakat biscottis och kolasnittar
Imorgon lägger jag upp bilder och recept

Lisa

Veckans kakor

Nu i veckan blir det mycket bak för min del. Bland annat blir det en ny sats biskiver (denna gång ska jag försöka se till att bottnarna inte flyter ut lika mycket...), mjuk pepparkaka, Cecilias kronans kaka och lite annat smått och gott.

Bilder och recept kommer så småningom.

Lisa


Julmarknad i Sigtuna

Har precis fikat med lussebullar, pepparkakor, mördegskakor och varm choklad... Mmm...

Innan dess besökte jag Sigtunas julmarknad. Jag och halva Sverige. Det var smockfullt. Hade velat besöka Tant Brun för mysig adventsfika men gav upp när jag såg att kön fortsatte ut genom dörren - utomhus. Det blev därför grillad korv på torget och en bild på Tant Brun.



Innan vi lämnade Sigtuna köpte vi ett hjärta av halm. Jag hade velat ha med en stor halmbock också, som skulle få stå bredvid julgranen, men det blev för trångt i bilen. En annan gång kanske.

 

Fika eller ej, det var hursomhelst mycket mysigt och jag kan varmt rekommendera Sigtunas julmarknad för den som är sugen på varm choklad, brända mandlar, honungsbröd, delikatessmarmelad, senap eller varför inte strömming?

Lisa

Sirapskakan är klar

Nu har vi äntligen bakat årets sirapskaka!

Här är resultatet:



Så gott med ett glas kall mjölk...!

Receptet hittar du här.

Lisa

Julgott!

Wow, Lisas kolor såg extremt goda ut! Måste nog fråga om jag kan få smaka en eller två.

I helgen blir det inte mycket till bakning för min del, jobbar hela helgen. Men förhoppningsvis ska jag också försöka baka någon form av kola eller knäck efter helgen tänkte jag.




Cecilia

Bilden är lånad från härifrån

Julrecept: chokladdoppad chokladkola

Gudomligt goda chokladkolor som är förvånansvärt lätta att göra. Receptet kommer ur boken; Julgodis - för små och stora sockerbagare, av Johanna Westman.

Ingredienser: Cirka 25 stycken
50 gram ekologiskt smör
1 dl ekologisk vispgrädde
1 dl ekologiskt strösocker
1 dl ekologisk ljus sirap
2 msk ekologisk kakao

Chokladdopp:
100 gram mörk blockchoklad

Gör så här:
Klä en långpanna (gärna en i mindre storlek) med bakplåtspapper. Blanda smör, grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme. Rör om med en träsked - denna leder bort värme - tills smeten är jämn och fin. Koka kolan - dock inte på för hög värme - tills temperaturen är 120°. Rör om då och då.

Har du ingen digitaltermometer? Testa då kulprovet efter cirka 10 minuter: doppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den färdig.

Häll försiktigt smeten i långpannan, låt svalna något och sätt sedan in i kylskåp att kallna. Kolan bör vara helt kall när den doppas i choklad.

Skär kolan i lagom stora bitar. Tryck eventuellt ut olika former med pepparkaksformar. Smält blockchokladen - det går bra både i mikro och vattenbad. Låt chokladen svalna, den bör inte vara varmare än ljummen. Doppa kolabitarna i chokladen och låt överflödet rinna av innan du lägger dem försiktigt på bakpapper.

Det går jättebra att garnera med mandel- eller nötkross men strö då över detta direkt, eftersom chokladen stelnar ganska snabbt.

Förvara kolan kallt men låt stå i rumstemperatur eller svalt skåp ett tag innan servering.



Lisa

Julkola

Det här var första gången jag lyckades göra kola! Är jag glad eller vad? Det beror förmodligen på digitaltermometern som det så klokt tipsas om att man ska använda. Det är nog det bästa tipset när det kommer till att göra julgodis!

Titta så fint det blev:




Så himla goda blev de också...

Receptet hittar du här!

Lisa


Inspiration från utlandet

Häromdagen frågade jag min pappa, som är fransman, vad man brukar äta för sötasaker på julen. Vad man brukar baka osv. Försvenskad som han är så visste(?) han inte. Jag har iaf hittat massor med franska matbloggar, så jag tänkte titta igenom dem nu och försöka hitta några recept som jag kanske kan överätta?
Macarons! Visst ser det läckert ut?

Cecilia


Saffranspannkaka

Jag har inte ätit saffranspannkaka på evigheter. Jag minns att Lisa pratade om det för ett tag sedan, men jag tror aldrig att hon gjorde någon?

I Svenskan idag fanns det en extra bilaga med recept på saffranspannkaka. Jag tyckte att det såg riktigt smarrigt ut, därför lägger jag upp receptet. Nästa gång vi gör gröt hemma ska jag absolut göra saffranspannkakor. Såhär lyder receptet:

10 portioner
2 plastkorvar risgrynsgröt (jag trycker att plastkorvar med mat i är extremt äckligt, så satsa på riktig istället för färdiggjorda, det måste ju vara bättre för miljön också?)
1 paket saffran (½g)
2 msk ekologiskt strösocker
3 ekoägg
1 dl ekomandel (65g)

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Häll gröten i en bunke. Mortla saffran och 1 msk socker till fint pulver och rör ned i gröten med resterande socker. Rör ned ett ägg itaget till en jämn smet.
3. Häll kokande vatten över mandeln, häll av vattnet och dra av skalet från mandeln. Hacka den grovt och blanda ned i smeten.
4. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform (ca 30x20cm). Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Servera ljummen med grädde och sylt.

Bilder kommer när jag gör receptet...

Cecilia

Kardemummabiscottis

Jättegoda biscottis med smak av kardemumma som passar utmärkt nu i jul. Det här receptet kommer från Lantliv.

Ugn: 200°
Ingredienser: cirka 35 stycken
100 gram ekologiskt smör, rumsvarmt
3 dl ekologiskt strösocker
3 ekologiska ägg
480 gram eller 8 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk hela ekologiska kardemummakärnor, lätt stötta
50 gram sötmandel, skållas och hackas

Pensling:
Uppvispat eko-ägg

Gör så här:
Rör ihop smör och socker. Det går bra att använda elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl. Blanda mjöl, bakpulver, salt, kardemumma och mandel och vänd ner i smeten. Rör till en smidig deg. Rulla ihop till en boll och dela i fyra delar. Forma varje del till en rulle och lägg på en bakpappersklädd plåt. Platta ut till rektanglar, cirka 2 cm tjocka.

Pensla deglängderna med ägg och grädda mitt i ugn i cirka 30 minuter. Sänk värmen till 125°. Tag ut plåten och låt biscottis svalna i 5 minuter innan de skärs i cirka 2 cm tjocka snittar. Låt torka på ugnsgaller i ugnen i 20 minuter.





Lisa


Enkel chokladkaka

Det här är ett gammalt recept på chokladkaka med samma konsistens som en sockerkaka. Jag föredrar den saftiga kakan framför den luftiga och har därför ändrat på receptet en aning:

Ugn: 175-200°
Form: rund med avtagbar kant

Ingredienser:
200 gram ekologiskt smör, rumsvarmt
2 ½ dl ekologiskt socker
2 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk ekologisk kakao
1 ½ dl hett vatten (kokas upp)

Gör så här:
Rör smör och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och sikta ner i smör- och sockerblandningen. Tillsätt sist det kokta vattnet.

Grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Testa med sticka så att kakan är torr. Låt svalna något, stjälp upp kakan på tallrik och låt svalna med formen ovanpå.

Tips:
Jag brukar hacka en Dubbeldaim och strö över innan kakan åker in i ugn. Det blir supergott!

Lisa

RSS 2.0