Pecannötpaj
Ugn: 200° för förgräddning, 175° för pajen
Botten:
125 gram ekologiskt smör, rumsvarmt
180 gram (3 dl) ekologiskt vetemjöl
1 tsk ekologiskt strösocker
½ tsk salt
3 msk vatten
Fyllning:
125 gram ekologiskt smör
1 ½ dl ekologiskt strösocker
3 dl ekologisk ljus sirap
2 msk ekologiskt vetemjöl
½ tsk salt
2 ekoägg
1 tsk vaniljsocker
150-200 gram pecannötter
Blanda snabbt ihop ingredienserna till bottnen. Arbeta inte för mycket. Tryck ut i pajform och förgrädda i tio minuter (200°).
Banda smör, socker, sirap, vetemjöl och salt i ken kastrull, koka upp och låt sjuda i ett par minuter under omrörning. Tag av från värmen och låt svalna.
Hacka nötterna grovt, vispa äggen lätt och blanda ner i fyllningen tillsammans med vaniljsocker.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 35-40 minuter (175°). Låt stå kallt.
Sikta eventuellt över kanel - det blir supergott. Servera med vispad grädde.
Lisa