Bild på mördegskakan

Nu ligger bilder på mina egna mördegskakor uppe. Lägger upp bilden här också så ni får se.



Här hittar du receptet...

Chokladsnittar

Detta recept prövade jag på idag.
Resultatet? Söta snittar som smakar mycket choklad. Recept från Aftonbladets Mat och Vin.

Ugn: 175°
Ingredienser: cirka 20 stycken
100 gram ekologiskt rumsvarmt smör
1 dl ekologiskt strösocker
2 msk ekologisk ljus sirap
120 gram (2 dl) ekologiskt vetemjöl
17-18 gram (2 ½ msk) ekologisk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat

Gör så här:
Klä en plåt med bakpapper. Vispa ihop smör, socker och sirap med elvisp till en ljus och porös massa. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker, blanda väl och sikta ner i smörmassan. Vispa ihop till en jämn massa och vänd upp på mjölat bakbord. Dela degen i två delar, arbeta ihop en aning och rulla till två längder, lika långa som plåten.
Lägg rullarna på plåten. Platta ut längderna en aning och jämna till så att de är lika stora överallt. Platta inte ut för mycket då degen flyter ut i ugn.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna något på plåt innan varje läng delas i 10 sneda snittar. Låt kakorna kallna.


Snittarna slinker lätt in i munnen och innan man vet ordet av har man endast kvar smulor på tallriken...

Lisa

Första advent

Nyss dukade vi upp för årets första adventsfika. Utöver de traditionella lussebullarna och pepparkakorna hade vi även mördegskakor och chokladsnittar. Vanligtvis har vi endast lussekatter och pepparkakor men i och med att vi bakade en massa i dag ansåg vi det okej att bryta traditionen...





Måste dock erkänna att det blir lite väl mycket med fyra olika bakverk till ett och samma fika. Jag menar, man orkar max en av varje...

Lisa


Bilderna på Kronans kaka

Jag publicerade dem i det gamla inlägget, men eftersom de är lätt att missa gör jag ett till inlägg!








Den är verkligen god!

Cecilia

Godaste glassen!

När vi ändå pratar om pepparkakor måste jag också tipsa om GB:s Sandwich Pepparkaka. Den finns ute i affären för tredje eller fjärde(?) året irad, och är helt klart min favoritglass!


Den finns även att köpa i flerpack!

Cecilia

Kristyr

Pepparkakorna med massa kristyr på i mitt förra inlägg var intetill för att ätas utan för att ha lite kul... Men eftersom kristyren endast är prydnad på våra peppisar kommer receptet på den här. Den går säkert att äta, men vi gör aldrig det.

1 ekoäggvita
mycket florsocker (kanske 2-3 dl?)
några droppar ättikssprit

Rör ihop tills konsistensen är lagom. Om du inte har någon sprits går det lika bra att använda en plastpåse. Det gjorde jag.

Cecilia

Pepparkakshjärta <3

i vår familj har vi som tradition att göra ett eget pepparkakshjärta med massa kristyr på för att sedan hänga upp den på dörren till farstun. Årets är gjorde utav mig, men eftersom kameran är på vift så får ni vänta på bilderna...








Cecilia

Julfika hos Lilla Café Eko

Hela dagen har spenderats i köket med julskivan inställd på repeat. Här är resultatet:



Så här ser de kära pepparkaksmänniskorna ut. Inspiration till deras utstyrsel är från Petra.


Goda är de också


Så saftiga och goda. Servering: värm i ugn, dela mitt itu och bred på smör. Mmm...



Receptet på pepparkakor hittar du här, det på lussebullar finns här.

Lisa


Pepparkakor!

Ja! Nu är degen klar och låt mig bara säga att degen smakar mmm... jättegott. Den smakar jul...!
Den var inte för svår att göra heller och går snabbt att sno ihop en fredagskväll som denna.

Då blir det upp tidigt imorgon och kavla ut degen och grädda pepparkaksgummor, grisar, gubbar och allt vad som finns.

Lisa

Julrecept: Pepparkakor

Jättegoda pepparkakor som smakar hemgjorda! Gör degen dagen innan de ska bakas; degen vill nämligen vila ett halvt dygn i kylen.
Receptet kommer från ICAs hemsida.

OBS. Allt vetemjöl används inte då degen görs, utan några deciliter används först nästa dag.

Ugn: 175°
Ingredienser: cirka 125 stycken
150 gram ekologiskt smör
¾ dl ekologisk ljus sirap
2 ½ dl brun farin
1 msk ekologisk kanel
1 msk ekologisk ingefära
1 tsk ekologiska nejlikor
¾ dl vatten
7-8 dl ekologiskt vetemjöl
1 ½ tsk bikarbonat

Gör så här:

Blanda farinsocker, sirap och vatten i en kastrull, rör om och koka upp blandningen. Tillsätt smör och låt det smälta. Tillsätt kryddorna. Låt massan kallna utan att röra om.

Rör sedan i bikarbonat och 6-7 dl av mjölet. Resten sparas och används till utbakning.
Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.

Nästa dag:
Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda in resten av mjölet i degen om det behövs. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på klädda plåtar.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 6-8 minuter.

Låt pepparkakorna svalna på plåten (och provsmaka redan nu årets första pepparkaka!).

Tänk på:
Grädda inte pepparkakorna för kort tid, då blir de mjuka och det vill vi inte att de ska vara!

Är det svårt att kavla ut degen eller att få degfigurerna att lossna från bakbordet behövs det förmodligen mer mjöl. Baka in lite mer i degen och försök på nytt!





Lisa

Behöver du bli snäll?

Eller snällare än vad du redan är kanske..?

Pepparkakor blir ju som bekant inte speciellt goda när man gör dem själv (inte mina iaf). Därför köper vi alltid pepparkakor. Nu finns det även ekologiska pepparkakor ute på marknaden, så då kan man äta några till med gott samvete.





Cecilia

Kronans kaka

Ett mycket gammalt recept som man lätt glömmer bort. Har du aldrig ätit Kronans kaka? Baka den genast!

Här är receptet;

10-12 bitar
150 g mandel
150g ekoloskiskt smör
3 dl ekologiskt socker
3 ekologiska ägg
5 kokta, pressade ekopotatisar
3 msk ekologiskt vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver


Skålla,skala och mal mandeln. Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda ner den pressade potatisen. Rör ner vetemjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i en smord och mjölad form, helst med löstagbar kant. Krädda på nedersta falsen i 1,5 på 160grader. Skickta florsocker över den nygräddade kakan. Gillar du citron? Servera med citronsås till.

6 port
2 ekologiska äggulor
3 dl ekologisk mjölk eller kaffegrädde
1 msk potatismjöl
2 msk socker
saften av 1 ekologisk citron
skal av ½ ekologisk citron
1 ½ dl vispgrädde.


Blanda alla ingredienser utom citron och vispgrädde i en kastrull. Sjud såsen under vispning tills den tjocknar. Låt såsen kallna, vispa någon gång då och då. Tillsätt citronsaft och skal. Vispa grädden hårt och vänd ned i såsen.

Kakan är superenkel att göra, tänk bara på att potatisen måste kokas i förväg! Bilder kommer senare när vi skär upp den. Vi struntar dock i citronsåsen, för kakan är mkt god i sig.









Cecilia

Det har varit lite lugnt...

...här på Lilla Café Eko i helgen. Det har planerats mycket kring baket nästa helg och det ser ut som att lussebullar, pepparkakor och mördegskakor står högst på önskelistan. Kika alltså in nästa helg för recept och bilder på det bästa julbaket!

Jag har börjat planera ett miniprojekt (jag kallar det så i brist på bättre ord) som jag tyvärr måste hemlighålla ett tag framöver; får inte riskera att fel ögon läser detta...! Men, vad jag kan säga är att det kommer bli superbra och ni kommer få se resultatet i jul.

Snart ska också börja bakas till de julklappar jag ska ge bort till släkten. Har hittat fina recept på julbröd, marmelad och söta småkakor som ska prövas.

Hoppas ni har det lika fint med snö(storm) som jag. Det var allt för nu.

Lisa

Crème Caramel...

Tro inte att jag legat på latsidan bara för att jag inte har uppdaterat bloggen på ett tag. Nej jag har bla gjort Crème Caramel och en chokladtårta. Tog superfina bilder också, men nu verkar det som om minneskortet på kamerarn inte riktigt vill samarbeta med datorn. Tillsvidare lägger jag upp en inspirerande bild...

Cecilia

bullbak #2

Förra gången jag skulle lägga upp mina bilder från lussebullsbaket blev det ganska misslyckat. Denna gång hoppas jag att det går bättre. Själva grunddegen är hämtad härifrån. Kom ihåg att använda ekol


Smet


Istället för att göra vanliga bullar så gör jag dem lite godare. Kavla ut degen så gott det går. Bre på smör och häll på florsocker.


I vår familj har vi lite olika smak. Längs till vänster är det russin som legat i någon alkoholaktig dryck (rom om jag inte minns fel) i mitten är det vanliga russin och till vänster är det, som vi ser russinfritt.

Rulla ihop degen till en stor korv och gör som när ni gör vanliga kanelbullar!

Voila!

Cecilia

Julklappsjakt

Igår tipsade jag om julklappar som går att förtära... Jag hittade även recept på egen marmelad som passar mer än väl ihop med biscottis och skorpor som jag ska göra.

Imorgon tänkte jag faktiskt leta efter stora korgar där man kan packa lite smått och gott. Ska också se om jag hittar glasburkar, samt en bakform jag kommer behöva till en annan julklapp.

Det får bli en tur på stan. Tack och lov finns en hel del fina inredningsbutiker med köksgeråd (även Duka var väl värt ett besök igår) som ska undersökas och inspekteras.

Är jag ute i god tid, eller för god tid?

Lisa

Julklappstips

Varje år vid den här tiden ägnar jag mycket tid åt att fundera över julklappar. Jag bläddrar hysteriskt genom tidningar för inspiration om inslagning. Varje år vill jag att det jag ger bort ska vara personligt. Vad är mer personligt än hembakta godbitar som man skänker bort i en omsorgsfullt vald låda med vacker inslagning?

Nu menar jag inte att jag ska baka sockerkaka till alla jag känner, smälla på en "God Jul"-önskning och anse julklappsjakten vara över. Nej, jag tänker i år baka saffransskorpor och biscottis med olika smaker (kardemumma, till exempel), lägga dem i en glasburk och dekorera med spets och röda band. Jag tänker göra ett par olika sorters biskvier, förpackade i en gammaldags kakburk och ge bort. Till mina minsta kusiner vill jag baka nötchokladrutor som stoppas i en antik kakburk.

Det ska kännas lyxigt, hemgjort och personligt. Men det är en fin gräns mellan hemgjord kvalité och hemgjord blasé. Det finns en gräns för vad man bakar och ger bort i julklapp. Små små chokladkakor, biskvier och biscottis funkar. Muffins, lussebullar och pepparkakor funkar inte alls. Bakverken ska vara små och ge intrycket att "bättre finns inte att hitta". Jag skulle inte vilja ha något jag själv kan sno ihop på en halvtimme. Utöver det ska presenten vara njutbar - så pass njutbar att den tar slut direkt...

Med detta sagt ska jag fortsätta leta inspiration. Snart ska jag börja pröva recepten också. För när mottagarna av ovan nämnda presenter öppnar sin julklapp ska de se perfektion.

Förresten, biscottirecept finnes till exempel i senaste numret av Lantliv som jag tipsade om i förra inlägget. Nötchokladrutor har jag hittat ett gammalt recept på. Det måste prövas innan det publiceras här. Glasburkar för förvaring av bakverken kan man hitta på Granit eller Ikea. Bland annat.

Lisa

Jul i Lantliv

Om ni ska köpa en tidning med jultema nu i vinter (snart vinter i alla fall...) låt det då bli Lantliv nr 13! Jag har inte ens bläddrat igenom alla sidor och känner mig mer inspirerad av denna tidning än någon annan jag läst på länge. Det finns inte supermånga recept på julkakor men desto fler tips om hur du pyntar ditt hem. Och om något är det viktigt hur man pyntar till jul. Tyvärr kan vi som elektroniskt café inte göra det mysigt med adventsljusstakar och annat. Drömma går ju.

Men däremot tycker jag att julbaket blir roligare om julen även spridit sig till inredningen och andra delar av hemmet än köket. Så, om ni vill inspireras till fullo - köp tidningen. Bara omslaget ryker ju av julanda!



Lisa

Användbara tips om mjuka kakor

Mjuka kakor är sockerkakor av alla dess slag, mjuka fruktkakor, chokladkakor, muffins och rulltårtor. Här kommer några användbara tips...:

  • Som regel grädas mjuka kakor på galler på nedersta falsen i ugnen. Muffins och andra mindre bakverk gräddas på falsen ovanför.
  • Är ugnsvärmen för hög (högre än angivet i receptet) bildas skorpan för tidigt på ytan innan kakan hunnit höja sig färdigt. Efter en stund spricker skorpan av smetens tryck och den väller upp. Skorpan blir lätt bränd.
  • Är ugnsvärmen däremot för svag höjer sig kakan fint men får dålig stadga, sjunker och blir platt och degig.
  • Ugnsluckan ska inte öppnas i onödan och aldrig under första hälften av gräddningstiden. Smäll heller inte igen ugnsluckan; då kan kakan sjunka ihop.
  • När man prövar med sticka för att se om kakan är torr. Stick där kakan är som tjockast. Är den torr, är kakan klar. Vid det här laget börjar kakan också släppa formen vid kanterna.
  • Låt den färdiggräddade kakan svalna något och stjälp sedan upp den på galler eller tallrik. Kakan blir mjukare och saftigare om den får svalna under formen.

Men allt detta visste vi väl redan?

Lisa


Saftig eller luftig sockerkaka

Ja, frågan är hur man vill ha sin sockerkaka. Min filosofi är att om kakan serveras utan glasyr, ska den vara saftig. Morotskakan till exempel, den kan vara luftig istället eftersom jag brer på ett tjockt lager glasyr ovanpå.

Vad gör kakan saftig och vad gör den luftig?
Det är enkelt: smöret.

När man rör rumsvarmt smör och socker poröst blir kakan saftig. Smälter man istället smöret, vispar ägg och socker och vänder ner smör i smeten blir kakan luftig och hög.

Mängden smör är också viktig: man har mer smör i den saftiga kakan.

Lisa

Konditori La Glace

Jag har helt glömt bort att tipsa om konditoriet jag besökte i Köpenhamn. La Glace heter det och ligger på en tvärgata till Ströget. Detta är verkligen ett konditori i dess sanna mening. Fullt med bakelser och tårtor vilade bakom disken och jag hade svårt att bestämma mig för vilken godbit lotten skulle falla på.

Slutligen tog jag en chokladmoussetårta, inget jag i vanliga fall väljer när jag fikar ute. Hur som helst var den riktigt god, speciellt tack vare täcket av stelnad choklad ovanpå.
Till det beställde jag varm choklad. Jag skrev i ett tidigare inlägg om just varm choklad och att jag gillar när den är sådär mustig som bara en stor dos kakao kan medföra. Den här varma chokladen var mustig. Mättande. Mäktig. Inte nog med det fick jag grädde till.

Därför kan jag slutligen säga att jag gick därifrån, föga förvånande, mätt som bara den. Ha i åtanke att jag också ätit lunch innan dess.

Jag kan varmt rekommendera La Glace - framförallt i juletider. Det är en pärla i Köpenhamn då jag själv inte tyckte att utbudet av bra caféer var imponderande stort. 

 
Vacker utsida


Min beställning




Det här fanns också

Lisa

Julrecept: Pepparnötter

De här kakorna är perfekta, just därför att de är så små och därmed lätta att knapra i sig. Lätta att förvara är de också, i frysen eller i skafferiet. Lika goda ljumma som kalla, med härliga smaker av jul!

Ugn: 175-200°

Ingredienser: 28 st
100-125 gram ekologiskt smör
1 dl ekologiskt socker
½ msk ekologisk sirap
½ ekologiskt ägg
1 tsk ekologisk mald kanel
½ tsk ekologiskt mald kardemumma
½ tsk ekologisk mald ingefära
1 tsk bikarbonat
240 gram eller 4 dl vetemjöl
12-14 ekologiska mandlar att skålla och halvera

Gör så här:
Rör smör, socker och sirap noggrant till en jämn smet. Tillsätt ägg och kryddor. Blanda vetemjöl och bikarbonat och tillsätt.
Arbeta ihop till en deg och dela i två delar. Rulla varje del till en längd. Dela längden i 14 delar.

Rulla varje del till en boll. Klä plåtar med bakplåtspapper. Lägg bollarna på plåtarna och stick en mandelhalva i varje kaka.

Grädda i cirka 20 minuter, mitt i ugnen.

 bild från Icakuriren

Lisa

Julrecept: Mumsiga julbullar med russin

Underbart goda bullar med russin som passar utmärkt att värma till frukost. Servera med smör, ost eller annat valfritt pålägg. Passar också jättebra till eftermiddagsfikat med varm choklad och vispgrädde. Mmm... längtar jag till julbaket eller vadå?

Ugn: 175°
Ingredienser:
Cirka 1 dl ekologiska russin
600 gram eller cirka 1 liter ekologiskt mjöl
50 gram jäst
60 gram eller 4 msk ekologiskt smör
2 msk ekologiskt socker
lite ekologisk kardemumma
3 dl ekologisk mjölk

Gör så här:
Koka upp russinen, tag från värmen och låt svälla i ungefär 10 minuter. Smält smör, tillsätt mjölk och låt bli fingervarmt, cirka 37. Smula jäst i en stor bakbunke och häll på degvätskan. Rör om. Blanda ner socker, kardemumma och russin.

Tillsätt mjöl i omgångar och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 45 minuter.
Dela upp degen i 20 bitar, forma till runda bullar och lägg på plåt. Låt jäsa ytterligare, cirka 15-20 minuter. Pensla med ägg.

Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter tills bullarna fått lite färg.

Lisa

Julrecept: Mördegskakor

Varje år är dessa ett måste i julbaket: mördegskakor med hackad mandel och pärlsocker. Jättegoda ljumma såväl som iskalla.

Ugn: 175º

Degen: cirka 75 stycken
375 gram rumsvarmt ekologiskt smör
180 gram eller drygt 2 dl ekologiskt socker
500 gram eller drygt 8 ¼ dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ekologiska ägg

Garnering:
Hackad mandel
Pärlsocker

Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt äggen ett i taget och arbeta snabbt samman till en smidig deg. Ställ kallt i cirka en timme.

Hacka under tiden en del mandel och blanda med en lika stor del pärlsocker

Ta ut degen ur kylen och rulla till cylinderformade längder, skär i centimetertjocka bitar och forma till bollar. Tag bollen och tryck ner i garneringen. Tryck inte för hårt - endast tillräckligt så att ytan täcks med garnering.

Lägg på klädd plåt och grädda i 10-15 minuter, till dess att kakorna fått lite färg.

Servera ljumma eller kalla.  Passar utmärkt till iskall mjölk.

Förvara i frysen ifall dessa ska sparas en längre tid.



Tips:
Forma istället till avlånga rektanglar - då har du en sats goda finska pinnar!

Lisa


Tryffelkladdkaka

Kaka som gör sig godast i små bitar och när den stelnat helt...! Smakar som en blandning av kladdkaka och tryffel, detta beror på att man har mycket smält choklad och uteslutit mjöl nästan helt och hållet.

Form: rund med löstagbar kant
Ugn: 180°

Ingredienser:
150 gram ekologiskt smör
250 gram ekologisk choklad, 70% kakaohalt
2 ¼ dl ekologiskt socker
5 ekologiska ägg
9 gram eller 1 msk ekologiskt vetemjöl

Gör så här:
Smält smör och choklad. Rör i socker och tag av från värmen. Tillsätt äggen, ett i taget och rör noga efter varje tillsats. Rör sist ner mjölet.
Häll i formen och grädda mitt i ugnen cirka 22 minuter. När den tas ur ugn ligger ett täcke av vätska ovanpå, från smöret och chokladen. Detta försvinner dock efter en tid. Ställ i kyl.

Tips 1:
När kakan kallnat och stelnat kommer ett lager av stelnat smör ligga ovanpå. Därför tror jag att man utan risk kan minska på mängden smör. Pröva dig fram!

Tips 2:
Kakan var väldigt kladdig i mitten och när det kommer till just denna tårta tycker inte jag att det passar... Den bör vara fast, även i kärnan, när den tas ur ugn. Förläng gräddningstiden något ifall ni tycker som jag.

Tips 3:
Förvara gärna i frys. Låt dock stå i kyl ett tag innan servering.

Servera med vispgrädde.





Lisa


Julrecept: Mormors isländska sirapskaka

Åh...! Jag älskar den här kakan. Mjuk kaka med smak av jul med smörkräm. Mmm... Denna ingår alltid i vårt julbak - låt den ingå i ditt också!

Form: normalstor långpanna
Ugn: 150º

Kakan:
250 gram ekologiskt smör
250 gram ekologiskt socker
3 ekologiska ägg
500 gram eller cirka 3 ½ dl mörk sirap
750 gram eller cirka 12 ½ dl ekologiskt mjöl
3 tsk bikarbonat
1 tsk ekologisk kanel
1 tsk ekologisk mald nejlika
3 dl ekologisk gräddfil

Smörkräm:
200 gram ekologiskt smör
200 gram eller cirka 3 ¼ dl ekologiskt florsocker
1 tsk vaniljsocker

Kakan:
Smöra och bröa långpannan. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning och rör till en jämn smet. Tillsätt sirap.

Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och nejlika väl i en skål och rör ner i smeten. Tillsätt gräddfil och rör smeten jämn och fin.

Häll smeten i långpannan och grädda i cirka 45 minuter mitt i ugnen. Känn med sticka att kakan är torr. Låt kallna i långpannan.

Smörkräm:
Rör smör och florsocker till en jämn kräm och smaka av med vaniljsocker.

Dela kakan i två på bredden. Bred ut krämen jämnt på underdelen och lägg på överdelen.

Tips:
Skär upp kakan i portionsbitar, cirka 10 cm i bredd per bit. Frys ner kakan och ta fram cirka 10 minuter innan servering.



Lisa


Omvandlaren

Jag skrev i ett tidigare inlägg att man - om man har möjlighet - ska väga mjöl istället för att mäta upp det.

Detta kan man göra för kakao och bakpulver också. Här följer en liten omräkningstabell


                                 1 deciliter                       1 matsked                       1 tesked

Vetemjöl                    60 gram                        10 gram                      

Kakao                        40 gram                         7 gram                            

Bakpulver                                                        15 gram                           5 gram

Sirap                          140 gram                      20 gram                           7 gram

Florsocker                  60 gram

Lisa

Saftig sockerkaka

Världens godaste sockerkaka som blir jättesaftig och är lätt att göra. Anledningen till att den blir så saftig är att man rör rumsvarmt smör, istället för att smälta det.

Ugn: 150-175°
Form: rund med avtagbar kant. Använd gärna en form som har hål i mitten.

Ingredienser:
200 gram rumsvarmt ekologiskt smör
2 ½ dl ekologiskt socker
3 ekologiska ägg
4 dl ekologiskt vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Smör och bröa formen. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör ordentligt mellan varje ägg.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i omgångar i smeten.

Klicka ut i formen - smeten är vid det här laget väldigt tjock i konsistensen.
Grädda på nedersta falsen i cirka 60 minuter - jag behövde endast grädda i 45 minuter denna gång. Pröva med sticka - kakan ska vara torr.

Låt kakan svalna något och stjälp upp på ett fat.

Tips:
Denna gång använde jag 1 ¼ dl råsocker strö och 1 ¼ dl strösocker - ryktet är att kakan ska bli både godare och finare då.



Tips:
Det går också att göra muffins av sockerkakssmeten. Fyll muffinsformar till hälften - det blir cirka 20 stycken av en sats sockerkaka. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen i 225° i cirka 10 minuter. Sikta alternativt lite florsocker över muffinsen före servering.

Lisa

Chokladbiskvier

Åh så goda! Och fina! Jag råkade smaka på en - de är så små - det gick så fort! Jag ångrar det inte, för dessa biskvier är de godaste jag ätit. De tar ett tag att göra, så baka de förslagsvis dagen innan och låt stå kallt över natten. Ta sedan ut de ett tag innan servering, så blir de så där krämigt goda.

Ingredienser: 40 stycken, cirka
Ugn: 175°
Formar: plåtar klädda i bakplåtspapper
Botten:
200 gram mandelmassa
1 dl ekologiskt socker
2 ekologiska äggvitor

Smörkräm:
100 gram ekologiskt smör - rumsvarmt
1 ½ dl ekologiskt florsocker
1 ekologisk äggula
14 gram eller 2 msk ekologisk kakao

Topping:
200 gram ekologisk mörk choklad

Gör så här:

Botten:
Riv mandelmassan fint och blanda noga med socker och äggvitor. Klicka ut på plåtar klädda i bakplåtspapper. Smeten rinner gärna ut, så sätt in i ugnen så fort som möjligt i 9-10 minuter.
Låt bottnarna svalna helt, gärna på galler.

Smörkräm:
Rör ihop smör, florsocker, äggula och kakao noga till en jämn och fin kräm. Bred på undersidan av bottnarna och gör krämen toppig i mitten. Ställ i kyl tills krämen stelnat.

Topping:
Smält chokladen och låt svalna något. Doppa kakorna, vrid en aning på dem för att få bort överflödig choklad och låt stelna i kyl.

Tips 1:
Gör cirka ½ sats extra smörkräm, receptet räckte till cirka 44 bottnar, men endast 40 stycken som hade snålt med fyllning.

Tips 2:
Låt inte den smält chokladen stå för länge. När den stelnar och man ska doppa kakan bildas det lätt klumpar.

Tips 3:
Ska du spara dem några dagar - lägg dem i kylen. Ännu längre? Lägg dem i frysen direkt.

Receptet kommer ur "Kära små kakor". 







Lisa

Nya recept

Imorgon ska jag baka! Det innebär att ett par nya recept tillkommer här på Lilla Café Eko.

Jag har fått i uppgift att göra chokladbiskvier - så mycket godare när de är hemgjorda! - och saftig sockerkaka - ett enkelt recept men desto roligare för att det blir så gott.

Kika in här imorgon under dagen, för då åker förklädet på!

Lisa

Lita på vågen

Merparten av de recept som ligger uppe Lilla Café Eko har mängden vetemjöl angivet i endast dl. Detta måste ta slut nu!
Det är nämligen så att när man tar mäter upp mjöl kan det packas både tätt och lösare från gång till gång. Framförallt om man sedan drar med fingret över måttet - för att få det så exakt som möjligt, ni vet?

Inte bara blir mängden mjöl felaktig. Även resultatet på kakan påverkas. Därför uppmanar jag alla att våga väga mjölet istället. Dock har ju inte alla en köksvåg hemma och mängden vetemjöl kommer även i fortsättningen anges i dl. Den enda förändringen är att vi anger mängden i gram också.

Det kan vara smart att inför det årliga julbaket införskaffa sig en pålitlig köksvåg, för vem vill väl ha övermjölade lussebullar på advent?

1 dl vetemjöl ska väga 60 gram. Så gå och väg väg väg ditt mjöl! Lycka till.

Lisa

Julrecept: Pepparkaka med hackad mandel

Förra året ville jag baka pepparkakor. Jag hade aldrig gjort det själv. Då föreslog mamma att jag - som den nybörjare jag klart och tydligt var - skulle börja med en liten lättare variant. Detta recept är lättare men inte desto mindre lika gott som vanliga pepparkakor - möjligtvis godare. De innehåller nämligen finhackad mandel. Degen ska gärna ligga kallt i ett halvt dygn.

Ugn: 225°
Form: ungsplåtar

Ingredienser: cirka 75 stycken
125 gram ekologiskt smör
½ dl ekologisk sirap
drygt 85 gram (drygt 1 dl) ekologiskt socker
½ msk ekologisk kanel
½ tsk ekologisk malen nejlika
¾ tsk bikarbonat
1 msk ljummet vatten
knappt 1 dl malen ekologisk sötmandel
drygt 240 gram (drygt 4 dl) ekologiskt vetemjöl

Gör så här:
Värm smör, sirap, socker och kryddor fingervarmt - 37° i en kastrull. Låt kallna.
Rör ut bikarbonat med vatten och häll ner i kastrullen. Blanda ner mandel och hälften av mjölet. Häll resten av mjölet på bakbordet, stjälp upp smeten i mjölet och arbeta samman till en deg.
Forma degen till en 25 cm lång längd och lägg kallt över natten.

Tag ut degen, skär i lövtunna skivor (cirka 75 stycken) och lägg på klädda plåtar. Grädda i cirka 3 minuter i mitten av ugnen.

 Bild från Hemmets Journal
Så här ser de ut, på ett ungefär

Lisa

Bagarens guide till den perfekta formen - på lussebullen

Många drar våra saffransbullar över en kam och kallar dem - oavsett form och storlek - för lussebullar. Bara lussebullar. Hur står det egentligen till med kunskaperna om saffransbullar? Mja... här lägger jag i alla fall upp den mest detaljerade beskrivning man någonsin kan stöta på, allt för att underlätta för alla små bagare och bagerskor som vill skapa sin perfekta gullvagn ... eller var det julvagn?





Lisa

Julrecept: Ekologiska lussebullar med hackad mandel

Till varje adventsfika värmer vi lussebullar, delar dem mitt itu och brer på smör. Både mjölk och varm choklad med vispgrädde till passar utmärkt. Det är hur gott som helst, framförallt när smöret smälter en aning.

Dessa lussebullar innehåller hackad mandel och de är otroligt goda. Ett gammalt recept från mamma som har blivit tradition att baka hemma hos oss. Tänk när man står där och knådar degen för fullt (själv har jag en ovana att smaka på degen) och när doften av de redan färdiggräddade gula små skapelserna når en... Man tar en liten paus i baket och passar självklart på att provsmaka bullarna. Det är lycka i decembermörkret.

Detta recept ger cirka 40 stycken bullar. Brukar själv göra dubbel sats, för säkerhets skull.


Ugn: 250° om du gör vanliga kusar och bullar (se bild nedan)
Form: vanliga ugnsplåtar

Ingredienser:
½ gram ekologisk saffran (kan vara svårt att få tag på ekologisk)
½ tsk salt
50 gram jäst
5 dl ekologisk mjölk
200 gram ekologiskt smör
2 dl ekologiskt socker
ca 15 dl ekologiskt vetemjöl
1 ekologiskt ägg
1 dl skållad, hackad ekologisk mandel

Pensling och garnering:
ekologiska ägg
ekologiska russin

Gör så här:
Klä plåtarna i bakplåtspapper. Skålla och hacka mandel. Stöt saffran och salt. Smula sönder jästen i en stor degbunke, tillsätt lite av mjölken och rör ut. Smält smör i en kastrull, häll i resten av mjölken och låt bli fingervarmt - cirka 37°. Tillsätt saffran- och saltblandningen. Häll degspadet över jästen. Tillsätt socker och cirka en liter av mjölet, ägg och mandel. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget och arbeta till en smidig och blank deg. Strö över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Det tar ungefär en timme.

Mjöla bakbordet lätt och knåga degen smidig. Dela upp degen - förslagsvis i 40 stycken bitar per sats - och forma bullen som du själv önskar.

Lägg på plåten och låt jäsa ytterligare i cirka 30 minuter. Låt gärna plåtarna ligga på spisen och på så sätt låta värmen från ugnen stiga uppåt.

Pensla med ägg och garnera med russin. Gräddamitt i ugn cirka 5-6 minuter. Bullarna ska ha lika fin färg som dem nedan.



Har du inte provat varma lussebullar med en klick smör förut - gör det! Jag lovar, du kommer aldrig vilja äta lussebullarna på något annat sätt igen.

Lisa


Julrecept: Ekologisk mjuk pepparkaka

Nu kommer det första receptet på en julkaka! En gammaldags brun pepparkaka, även kallad mjuk pepparkaka, av ett mycket gammalt recept. Redan vid första tuggan möter man en härlig blandning av juliga kryddor. Blanda det med syrlighet från gräddfil och sötma från lingonsylt. Kakan blir mycket uppskattad vart den än vänder.

Form: antingen rund med avtagbar kant, 22 cm i diameter, eller en avlång form som rymmer cirka 2 liter
Ugn: 175°

Ingredienser:
200 gram rumsvarmt ekologiskt smör
3 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt socker
1 msk mald ekologisk kanel
1 msk mald ekologisk ingefära
1 msk mald ekologisk nejlika
1 ½ dl fast ekologisk lingonsylt
1 ½ dl ekologisk gräddfil
270 gram eller 4 ½ dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Gör så här:
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör ordentligt. Rör ner kryddor, lingonsylt och gräddfil. Tillsätt sist mjölet blandat med bikarbonat, lite åt gången för att undvika klumpar.

Smörj och bröa formen (javisst finns det ekologiskt ströbröd!) och grädda i ugnen cirka 1 timme. Kakan ska vara torr när den tas ut ur ugn.



  
Mums!

Lisa

Fars dag

Är du en av dem som tycker att Fars dag bör firas med tårta? Jag med.

Det händer att vi köper färdiga tårtor och bakverk. Ibland. Och till fars ära åt vi igår schwarzwaldstårta från Frödinge. Detta är en av mina absoluta favoriter som finns att köpa i affär (daimtårta är en annan). Jag älskar när så när som på all grädde är frusen och marängen bara smälter i munnen... Kanske ska ta och baka egen?

Förresten, hela tårtan gick åt.



Lisa

Saffransbullar

Jag blev som sagt mycket insprerad av Lisas julinlägg. Så jag bestämde mig för att göra saffransbullar.



Edit: Mitt internet blev ruskigt segt. Fler bilder än såhär lyckades jag inte ladda upp. Kolla in imorgon istället så får vi hoppas att det gick bättre.

Cecilia

Det stora julbaket

Så här års när jag står vid tidningsställen inne i mataffären spanar jag lite extra efter tidningar med julrecept. Allers, Allt om mat, Hemmets, Året runt och så vidare.
Idag har jag däremot bläddrat igenom gamla exemplar av ovan nämnda tidningar och samlat inspiration som räcker i många år framöver...
Saffransbullar med vanilj, kaneltryffeltårta, saffransostkaka, smörkringlor, kanelhjärtan, saffransmuffins och nötchokladrutor. För att nämna några.

Det enda kruxet med att baka alla kakor man hittar recept på är att hitta ett sätt att förtära dem på. Man äter inte gärna 10 olika kakor vid adventsfikat, inte jag i alla fall. Lösningen då? Bjud över vänner och bekanta i december. Fixa med eftermiddagsfika och adventsfika. Fika på julafton, i mellandagarna... Fika som du aldrig fikat förr!

Själv ska jag försöka baka till en adventsfika jag ska på. Det är ett gyllene tillfälle att pröva nya recept, nya recept som kan utvecklas till favoritrecept.


Lisa


Äntligen helg

Jag ser att jag visst försummat bloggen lite denna vecka. Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte bakat något heller, utan mer lagat mat, pluggat och jobbat. Viljan fanns, men inte tiden tyvärr. Hur som helst blev jag väldigt insprierad av Lisas julinlägg i söndags så jag passade på att baka saffransbullar. Förra veckan bakade jag även en äppelpaj till pappa som fyllde år. Bilder och recept kommer om ett par dar.




För två veckor sedan när jag och Lisa bakade tillsammans testade vi på att göra denna kaka.

Kaka:
200 g ekolgiskt smör
3 dl ekolgiskt strösocker
2 ekolgiska ägg
2 dl ekolgiskt  vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl ekolgiskt  kakao
smör (till formen)
ströbröd (till formen)

Kolakräm:
3 dl ekolgiskt  strösocker
3 msk sirap
150 g ekolgisk mörk choklad
150 g ekolgiskt smör
3 dl ekolgisk vispgrädde


Sätt ugnen på 175°C.


Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten. Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.


Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en hög kastrull. Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter. Rör ner matfettet och låt svalna.


Lägg tårtan på ett fat och bre över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna, eller häll på krämen på kakan medan den är kvar i formen och låt stelna. (Låter man sen kakan stå i kylen ett dygn så blir kolatoppingen mer som fudge, gott vilket som!)


Resultat: Supergod och väldigt uppskattad! Tyvärr så hade inte kolakrämen hunnit stelna innan vi åt kakan, så bitarna som man skar såg inte så aptitliga ut. Tänk därför på att göra kakan i god tid innan ni ska äta den.
Allt som återstod av kakan... Jag hann inte fotografera den

Cecilia

Pannkakor på onsdag

Jag har ätit mängder av olika varianter av amerikanska pannkakor. Jag har aldrig gjort egna amerikanska pannkakor. Förstå då min upprymdhet när jag igår infann mig vid spisen för att steka på för fullt!

Jag fick en aning panik när första pannkakan havererade totalt framför mina ögon men sen flöt det på!

Spänd förväntan när familjen smakade på första tuggan (som för övrigt dekorerades med grädde och sylt - ingen sirap här inte!), följt av ett "Ja, mm, det var jättegott".

Jag gick ut i köket för att vända på mina vackra små skapelser och då hör jag att även min bror minsann tyckte om dem - mycket. Visserligen äter denne man allt mellan himmel och jord, men beröm från honom är en sällan skådad syn.




Receptet finns här

Arlas nya

Kikade in på Arla nyss och såg med glädje att en hel del nya recept tillkommit i deras databas, däribland ett flertal desserter. Vad sägs om Key Lime paj eller citronpaj? Men å andra sidan, pajer med citrusfrukter är vi väl rätt vana vid (och möjligtvis smått trötta på) här på Lilla Café Eko? Annars finns ostkaka, amerikanska pannkakor och pumpapaj att välja bland.

Gå in och titta du med! Klicka här

Lisa

Varm choklad med skummad mjölk

Blev väldigt sugen på varm choklad så här på kvällskvisten och efter Cecilias tips igår var jag bara tvungen att försöka skumma mjölk. Med vanlig visp.

Resultatet? Det smakar choklad. Inte mycket skummad mjölk dock. Men vackert.



Slutsats?
Jag måste köpa mig en mjölkskummare.

Lisa

Nya Conditoriet

Åhus är en verklig liten pärla! Beläget i södra Sverige, på ostkusten.

I hjärtat av detta supermysiga lilla samhälle, på huvudgatan, ligger Nya Conditoriet. Själv tycker jag att fasaden är jättefin, känns en aning fransk faktiskt. Insidan då? Mm... disken med alla söta bakelser piffar upp, och väggen bakom fylld med alla sorters bröd likaså. Rummet där man sitter ner och fikar hade tyvärr en TV - som var . Annars så var miljön väl caféig. Urvalet av kakor var någorlunda stort. Jag valde mellan småkakor, gräddbakelser, mazariner och bullar & wienerbröd. Jag åt en havreboll, och om sanningen ska fram ansågs mina havrebollar smaka bättre. Jag måste understryka att detta inte bara var min åsikt utan snarare allmän i sällskapet.

Borta-kaka bra men hemma-kaka bäst helt enkelt.

Vi prövade också på ett rågbröd de bakade där och det var jättegott. Detta café är värt ett besök, främst på sommaren då du kan sitta utomhus och skåda den vackra miljön som Åhus bjuder på.


exteriör

 
interiör

Q:Vad dricka? A:Varm choklad!

När jag bakar och äter hemma dricker jag alltid mjölk till. Varma som kalla skapelser av choklad med grädde... att dricka mjölk till är som pricken över i. Likaså en varm smulpaj med vaniljsås. Plus mjölk. Toppen.

Men ute på café dricker jag ogärna mjölk. Jag har bara nyligen börjat dricka te på allvar. Dricker kaffe gör jag inte heller och om man då vill ha något som värmer och gärna mättar en aning är te ganska meningslöst enligt mitt tycke. Tack och lov för varm choklad! Jag blandar mjölk, kakao och socker - ingen O'boy här inte - och kokar blandningen under omrörning. Sedan kommer den stora frågan - hur vill jag ha min choklad? Mörk och mustigt mättande med mycket kakao (pröva säga den meningen snabbt fem gånger i rad!) eller sötare med mindre kakaosmak? Själv älskar jag båda varianterna. De senaste gångerna jag kokat choklad har jag haft i mer och mer kakao i förhållande till socker. Serverar du sedan med vispgrädde blir du garanterat mätt!

Är man osäker på mängderna kakao och socker är det bara att pröva sig fram. Koka dock upp försiktigt, mjölk har en tendens att koka över.

Läste Cecilias tips om skummad mjölk. Det passar mig perfekt för jag har länge velat piffa upp chokladen utan att lägga på en fettbomb som vispad grädde och varit oförmögen att skumma mjölk. Nu har jag lösningen.

Varm choklad med skummad mjölk nästa.


Bild härifrån

Lisa


Lattetips!

Har du turen att ha en espressomaskin hemma i ditt kök? Hos oss används den flitigt vill jag lova. Kom ihåg att inte skumma mjölken för mycket, då lägger den sig som ett lock på latten. Knepet är att man helst inte ska värma mjölken mer än 65 grader, och inte skumma den för länge. Men det är lättare sagt än gjort! Jag kämpar på, övning ger ju färdighet och förhoppningsvis resulterar det i den perfekta latten.
Vill du lära dig att göra fina mönster i din latte?

Häll i kaffet, men spara några droppar! När du hällt på mjölken och den skummade mjölken kan du göra prickar i en ring i mitten. Använd sedan den långa skeden till att göra ett snyggt mönster.

Ett litet tips! Du måste inte använda sk. Barista mjölk, utan det går precis lika bra med ekologisk (lätt)mjölk. Hos Arla hittar du massor med spännande varianter att göra din latte på!



Cecilia

Julbak

Julen närmar sig sakta men säkert och jag är verkligen kär i allt som har med denna mysiga högtid att göra. Det är ett gyllene tillfälle att baka och baka och baka... Jag har redan planerat in att, om fyra veckor, den 29 november - dagen före första advent - julbaka som bara den! Jag har ett superbra recept på lussebullar som är mammas gamla. Utöver det har jag två underbara recept på pepparkakor. Hmm... vad mer? Jo, lussebullar i ny tappning med fyllning av mandelmassa, pepparnötter, finska pinnar och mormors isländska sirapskaka. Men det är inte bara själva bakverket som gör det mysigt, utan hela spektaklet omkring.

Å min familjs vägnar har jag bestämt att lördagen den 29 november ska ägnas, inte bara åt att baka årets julkakor, utan åt att pynta, sätta upp adventsljusstakar, plocka fram julskivorna och sjunga med, dricka varm choklad, fyllas av julstämning och bara glädjas åt de kommande veckorna, med advent och Lucia.

Gör baket till en gemenskap.



Bild härifrån.

Lisa

Krämig ostkaka

Här är skapelsen, recept härifrån. Har själv lagt till en ingrediens... se nedan! Supersmarrig kaka som inte är för söt och därför passar med en extra stor klick grädde - självklart ekologisk.



Form: 22 cm i diameter, löstagbar kant
Ugn: 175°

Ingredienser:
150 gram ekologiskt smör
300 gram mandelmassa
6 ekologiska ägg
rivet skal från en citron
250 gram ricottaost
½ tsk vaniljextrakt
1 bittermandel
½ dl ekologiskt vetemjöl

mandelspån och smör till formen

Gör så här:
Smörj formen och strö ut madelspån så att botten och kanterna täcks. Vispa smör och riven mandelmassa med elvisp tills det blandats väl. Vispa i ett ägg i taget. Blanda i ost, citronskal, vaniljextrakt och bittermandel. Rör sist i mjölet. Häll i smeten i formen, grädda i nedre delen av ugn tills kakan fått färg och är torr i mitten - pröva med en sticka.

Enligt receptet ska kakan grädda i 25-30 minuter. Jag behövde däremot grädda i 45 minuter. Kakans konsistens var perfekt - torrare i kanterna och krämigare i mitten.

Servera med vispad grädde och gärna sylt (annars kan kakan kännas aningen smaklös och torr). Jag åt själv hallon- och björnbärssylt till. Smarrigt!



Lisa


RSS 2.0