Julrecept: Pepparkakor

Jättegoda pepparkakor som smakar hemgjorda! Gör degen dagen innan de ska bakas; degen vill nämligen vila ett halvt dygn i kylen.
Receptet kommer från ICAs hemsida.

OBS. Allt vetemjöl används inte då degen görs, utan några deciliter används först nästa dag.

Ugn: 175°
Ingredienser: cirka 125 stycken
150 gram ekologiskt smör
¾ dl ekologisk ljus sirap
2 ½ dl brun farin
1 msk ekologisk kanel
1 msk ekologisk ingefära
1 tsk ekologiska nejlikor
¾ dl vatten
7-8 dl ekologiskt vetemjöl
1 ½ tsk bikarbonat

Gör så här:

Blanda farinsocker, sirap och vatten i en kastrull, rör om och koka upp blandningen. Tillsätt smör och låt det smälta. Tillsätt kryddorna. Låt massan kallna utan att röra om.

Rör sedan i bikarbonat och 6-7 dl av mjölet. Resten sparas och används till utbakning.
Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.

Nästa dag:
Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda in resten av mjölet i degen om det behövs. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på klädda plåtar.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 6-8 minuter.

Låt pepparkakorna svalna på plåten (och provsmaka redan nu årets första pepparkaka!).

Tänk på:
Grädda inte pepparkakorna för kort tid, då blir de mjuka och det vill vi inte att de ska vara!

Är det svårt att kavla ut degen eller att få degfigurerna att lossna från bakbordet behövs det förmodligen mer mjöl. Baka in lite mer i degen och försök på nytt!





Lisa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0