Krämig ostkaka
Här är skapelsen, recept härifrån. Har själv lagt till en ingrediens... se nedan! Supersmarrig kaka som inte är för söt och därför passar med en extra stor klick grädde - självklart ekologisk.
Form: 22 cm i diameter, löstagbar kant
Ugn: 175°
Ingredienser:
150 gram ekologiskt smör
300 gram mandelmassa
6 ekologiska ägg
rivet skal från en citron
250 gram ricottaost
½ tsk vaniljextrakt
1 bittermandel
½ dl ekologiskt vetemjöl
mandelspån och smör till formen
Gör så här:
Smörj formen och strö ut madelspån så att botten och kanterna täcks. Vispa smör och riven mandelmassa med elvisp tills det blandats väl. Vispa i ett ägg i taget. Blanda i ost, citronskal, vaniljextrakt och bittermandel. Rör sist i mjölet. Häll i smeten i formen, grädda i nedre delen av ugn tills kakan fått färg och är torr i mitten - pröva med en sticka.
Enligt receptet ska kakan grädda i 25-30 minuter. Jag behövde däremot grädda i 45 minuter. Kakans konsistens var perfekt - torrare i kanterna och krämigare i mitten.
Servera med vispad grädde och gärna sylt (annars kan kakan kännas aningen smaklös och torr). Jag åt själv hallon- och björnbärssylt till. Smarrigt!
Lisa