Julrecept: Ekologisk mjuk pepparkaka

Nu kommer det första receptet på en julkaka! En gammaldags brun pepparkaka, även kallad mjuk pepparkaka, av ett mycket gammalt recept. Redan vid första tuggan möter man en härlig blandning av juliga kryddor. Blanda det med syrlighet från gräddfil och sötma från lingonsylt. Kakan blir mycket uppskattad vart den än vänder.

Form: antingen rund med avtagbar kant, 22 cm i diameter, eller en avlång form som rymmer cirka 2 liter
Ugn: 175°

Ingredienser:
200 gram rumsvarmt ekologiskt smör
3 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt socker
1 msk mald ekologisk kanel
1 msk mald ekologisk ingefära
1 msk mald ekologisk nejlika
1 ½ dl fast ekologisk lingonsylt
1 ½ dl ekologisk gräddfil
270 gram eller 4 ½ dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Gör så här:
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör ordentligt. Rör ner kryddor, lingonsylt och gräddfil. Tillsätt sist mjölet blandat med bikarbonat, lite åt gången för att undvika klumpar.

Smörj och bröa formen (javisst finns det ekologiskt ströbröd!) och grädda i ugnen cirka 1 timme. Kakan ska vara torr när den tas ut ur ugn.



  
Mums!

Lisa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0