Användbara tips om mjuka kakor

Mjuka kakor är sockerkakor av alla dess slag, mjuka fruktkakor, chokladkakor, muffins och rulltårtor. Här kommer några användbara tips...:

  • Som regel grädas mjuka kakor på galler på nedersta falsen i ugnen. Muffins och andra mindre bakverk gräddas på falsen ovanför.
  • Är ugnsvärmen för hög (högre än angivet i receptet) bildas skorpan för tidigt på ytan innan kakan hunnit höja sig färdigt. Efter en stund spricker skorpan av smetens tryck och den väller upp. Skorpan blir lätt bränd.
  • Är ugnsvärmen däremot för svag höjer sig kakan fint men får dålig stadga, sjunker och blir platt och degig.
  • Ugnsluckan ska inte öppnas i onödan och aldrig under första hälften av gräddningstiden. Smäll heller inte igen ugnsluckan; då kan kakan sjunka ihop.
  • När man prövar med sticka för att se om kakan är torr. Stick där kakan är som tjockast. Är den torr, är kakan klar. Vid det här laget börjar kakan också släppa formen vid kanterna.
  • Låt den färdiggräddade kakan svalna något och stjälp sedan upp den på galler eller tallrik. Kakan blir mjukare och saftigare om den får svalna under formen.

Men allt detta visste vi väl redan?

Lisa


Kommentarer
Postat av: Anonym

Ja de tycker ja du ska göra!

tack för att du tittade in :)

2008-11-18 @ 19:05:05
URL: http://www.metrobloggen.se/LittleDessert
Postat av: sanna

visste faktiskt inte allt detta, tack för tipsen! :-)

hittade hit genom att googla, och fick även svaret på min fråga.

2010-04-14 @ 19:59:46
URL: http://lillsanna.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0