Julrecept: chokladkola
Ingredienser: cirka 10 stycken
80 gram glukos
100 gram mörk doppmassa (blockchoklad med vegetabiliskt fett)
Garnering:
ekologisk choklad att doppa i
Gör så här:
Finhacka doppmassan. Värm glukosen till cirka 60° i kastrull. Tillsätt doppmassan och rör samman. Häll ut på bakplåtspapper, så att smeten blir cirka 1 cm tjock. Kyl smeten tills den stelnat.
Skär i fyrkanter eller tryck ut små hjärtformar och doppa i smält choklad.
recept och bild ur Tidningen Hennes
Lisa
GOD JUL
Nu äntligen är julafton här! Idag blir det absolut inget bak, utan bara mys i soffan framför julgranen. Efter ett par smärre missöden (julgransbelysningen var trasig + den färdigklädda granen välte omkull) står granen där i all sin prakt. Visserligen lutar den en aning olycksbådande men om vi har tur lyckas den hålla sig upprätt ett tag framöver...
GOD JUL
Lisa
Crème Caramel
Cecilia
Chokladkaka
Cecilia
Chokladbiskvier
Små biskvier som man inte kan få nog av! Smakar mycket bättre än dem man köper. De tar ett tag att göra, så baka dem förslagsvis dagen innan och låt stå kallt över natten. Ta sedan ut dem ett tag innan servering, så blir de så där krämigt goda.
När man gör bottnarna får man gå lite på känn när man blandar äggvitan. Vill man ha tjockare bottnar som inte flyter ut tar man lite mindre äggvita; är det tunna bottnar man vill ha kan man blanda ner mer äggvita.
Likadant gäller smörkrämen. Smaka dig fram! Det går utmärkt att blanda ner mer kakao för att få mer chokladsmak!
Ingredienser: 32 stycken
Ugn: 175°
Formar: plåtar klädda i bakplåtspapper
Botten:
200 gram mandelmassa
1 dl ekologiskt socker
lite drygt 1 ekologisk äggvita
Smörkräm:
125 gram ekologiskt smör - rumsvarmt
lite drygt 1 ¾ dl (112,5 gram) ekologiskt florsocker
lite drygt 1 ekologisk äggula
21 gram eller 2 ½ msk ekologisk kakao
Topping:
200 gram ekologisk mörk choklad
Gör så här:
Botten:
Riv mandelmassan fint och blanda noga med socker och äggvitor. Klicka ut på plåtar klädda i bakplåtspapper. Smeten rinner gärna ut, så sätt in i ugnen så fort som möjligt i 9-10 minuter.
Låt bottnarna svalna helt, gärna på galler.
Smörkräm:
Rör ihop smör, florsocker, äggula och kakao noga till en jämn och fin kräm. Bred på undersidan av bottnarna och gör krämen toppig i mitten. Ställ i kyl tills krämen stelnat.
Topping:
Smält chokladen och låt svalna något. Doppa kakorna, vrid en aning på dem för att få bort överflödig choklad och låt stelna i kyl.
Tips 1:
Låt inte den smält chokladen stå för länge. När den stelnar och man ska doppa kakan bildas det lätt klumpar.
Tips 2:
Förvaras i kyl men smakar bäst om dem får stå framme i rumstemperatur ett par minuter innan servering.
Lisa
Julrecept: Fikon- och russinbröd
Ugn: 175°
Form: 2 stycken på 1 ½ liter
Ingredienser: 2 bröd
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1½ dl solrosfrön
1 dl hasselnötter
1 msk stött hel anis
1½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 l filmjölk
2 dl mörk sirap
1 dl russin
150 g torkade fikon
Sätt på ugnen. Blanda de torra ingredienserna. Ta 1 dl solrosfrön - resten sparas till att strö över senare. Rör ner fil och sirap. Strimla fikonen och rör ner i degen tillsammans med russin. Smörj och mjöla formarna, använd gärna rågmjöl. Häll smeten i formarna, strö över rågmjöl och resten av solrosfröna. Grädda mitt i ugn i cirka 1 timme och 15 minuter.
Lisa
Snart på Lilla Café Eko
Sedan lägger jag upp det nya receptet på biskvier (få ändringar men mycket bättre resultat!).
I helgen bakar jag med mormor. Resultatet ser ni såklart här!
Lisa
Nya biskvier
Denna sats biskvier skiljer sig en aning från de förra. Dels är bottnarna tjockare - jag använde lite drygt hälften av den äggvitan som stod i receptet. Sedan gjorde jag ytterligare en fjärdedel fyllning för att få den där fina toppningen. Har inte smakat dem ännu, då dessa ska serveras på ett kalas imorgon. Därför kommer recension först då och om det nya receptet är bättre lägger jag självklart upp det!
Här är en liten förhandsvisning:
Lisa
Biskvierna är klara
Lisa
Sega kolasnitt
Ugn: 175°
Form: bakpappersklädd plåt
Ingredienser: cirka 24 stycken
100 gram ekologiskt rumsvarmt smör
1 dl ekologiskt socker
2 - 2 ½ msk ekologisk ljus sirap
150 gram - 2 ½ dl - ekolgiskt vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt sirap och vispa ihop till en jämn smet. Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker noggrannt och vänd ner i smeten. Rör ihop. Tryck samman till en deg, dela i två bitar och rulla varje bit till en rulle. Lägg på plåten. Jämna till längderna en aning.
Grädda i 12-15 minuter, mitt i ugnen. Låt svalna något och skär ut sneda bitar av längderna. Förvara i en lufttät burk.
Lisa
Lisa
Bild på den mjuka pepparkakan!
Här är min favorit när det gäller mjuka pepparkakor. Jag föredrar de saftiga sockerkakorna framför de luftiga och väljer därför att röra rumsvarmt smör istället för att smälta det.
Kakan serveras först på söndag och ska alltså gärna stå och safta till sig några dagar...
Här hittar du receptet.
Lisa
Biscottis
De är inte för söta eller mäktiga. Passar jättebra till eftermiddagsfika med te. Bilderna ligger även uppe i inlägget med receptet.
Lisa
Idag och imorgon
Imorgon lägger jag upp bilder och recept
Lisa
Veckans kakor
Nu i veckan blir det mycket bak för min del. Bland annat blir det en ny sats biskiver (denna gång ska jag försöka se till att bottnarna inte flyter ut lika mycket...), mjuk pepparkaka, Cecilias kronans kaka och lite annat smått och gott.
Bilder och recept kommer så småningom.
Lisa
Julmarknad i Sigtuna
Innan dess besökte jag Sigtunas julmarknad. Jag och halva Sverige. Det var smockfullt. Hade velat besöka Tant Brun för mysig adventsfika men gav upp när jag såg att kön fortsatte ut genom dörren - utomhus. Det blev därför grillad korv på torget och en bild på Tant Brun.
Innan vi lämnade Sigtuna köpte vi ett hjärta av halm. Jag hade velat ha med en stor halmbock också, som skulle få stå bredvid julgranen, men det blev för trångt i bilen. En annan gång kanske.
Fika eller ej, det var hursomhelst mycket mysigt och jag kan varmt rekommendera Sigtunas julmarknad för den som är sugen på varm choklad, brända mandlar, honungsbröd, delikatessmarmelad, senap eller varför inte strömming?
Lisa
Sirapskakan är klar
Här är resultatet:
Så gott med ett glas kall mjölk...!
Receptet hittar du här.
Lisa
Julgott!
I helgen blir det inte mycket till bakning för min del, jobbar hela helgen. Men förhoppningsvis ska jag också försöka baka någon form av kola eller knäck efter helgen tänkte jag.
Cecilia
Bilden är lånad från härifrån
Julrecept: chokladdoppad chokladkola
Ingredienser: Cirka 25 stycken
50 gram ekologiskt smör
1 dl ekologisk vispgrädde
1 dl ekologiskt strösocker
1 dl ekologisk ljus sirap
2 msk ekologisk kakao
Chokladdopp:
100 gram mörk blockchoklad
Gör så här:
Klä en långpanna (gärna en i mindre storlek) med bakplåtspapper. Blanda smör, grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme. Rör om med en träsked - denna leder bort värme - tills smeten är jämn och fin. Koka kolan - dock inte på för hög värme - tills temperaturen är 120°. Rör om då och då.
Har du ingen digitaltermometer? Testa då kulprovet efter cirka 10 minuter: doppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den färdig.
Häll försiktigt smeten i långpannan, låt svalna något och sätt sedan in i kylskåp att kallna. Kolan bör vara helt kall när den doppas i choklad.
Skär kolan i lagom stora bitar. Tryck eventuellt ut olika former med pepparkaksformar. Smält blockchokladen - det går bra både i mikro och vattenbad. Låt chokladen svalna, den bör inte vara varmare än ljummen. Doppa kolabitarna i chokladen och låt överflödet rinna av innan du lägger dem försiktigt på bakpapper.
Det går jättebra att garnera med mandel- eller nötkross men strö då över detta direkt, eftersom chokladen stelnar ganska snabbt.
Förvara kolan kallt men låt stå i rumstemperatur eller svalt skåp ett tag innan servering.
Lisa
Julkola
Det här var första gången jag lyckades göra kola! Är jag glad eller vad? Det beror förmodligen på digitaltermometern som det så klokt tipsas om att man ska använda. Det är nog det bästa tipset när det kommer till att göra julgodis!
Titta så fint det blev:
Så himla goda blev de också...
Receptet hittar du här!
Lisa
Inspiration från utlandet
Häromdagen frågade jag min pappa, som är fransman, vad man brukar äta för sötasaker på julen. Vad man brukar baka osv. Försvenskad som han är så visste(?) han inte. Jag har iaf hittat massor med franska matbloggar, så jag tänkte titta igenom dem nu och försöka hitta några recept som jag kanske kan överätta?
Macarons! Visst ser det läckert ut?
Cecilia
Saffranspannkaka
I Svenskan idag fanns det en extra bilaga med recept på saffranspannkaka. Jag tyckte att det såg riktigt smarrigt ut, därför lägger jag upp receptet. Nästa gång vi gör gröt hemma ska jag absolut göra saffranspannkakor. Såhär lyder receptet:
10 portioner
2 plastkorvar risgrynsgröt (jag trycker att plastkorvar med mat i är extremt äckligt, så satsa på riktig istället för färdiggjorda, det måste ju vara bättre för miljön också?)
1 paket saffran (½g)
2 msk ekologiskt strösocker
3 ekoägg
1 dl ekomandel (65g)
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Häll gröten i en bunke. Mortla saffran och 1 msk socker till fint pulver och rör ned i gröten med resterande socker. Rör ned ett ägg itaget till en jämn smet.
3. Häll kokande vatten över mandeln, häll av vattnet och dra av skalet från mandeln. Hacka den grovt och blanda ned i smeten.
4. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform (ca 30x20cm). Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Servera ljummen med grädde och sylt.
Bilder kommer när jag gör receptet...
Cecilia
Kardemummabiscottis
Jättegoda biscottis med smak av kardemumma som passar utmärkt nu i jul. Det här receptet kommer från Lantliv.
Ugn: 200°
Ingredienser: cirka 35 stycken
100 gram ekologiskt smör, rumsvarmt
3 dl ekologiskt strösocker
3 ekologiska ägg
480 gram eller 8 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk hela ekologiska kardemummakärnor, lätt stötta
50 gram sötmandel, skållas och hackas
Pensling:
Uppvispat eko-ägg
Gör så här:
Rör ihop smör och socker. Det går bra att använda elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl. Blanda mjöl, bakpulver, salt, kardemumma och mandel och vänd ner i smeten. Rör till en smidig deg. Rulla ihop till en boll och dela i fyra delar. Forma varje del till en rulle och lägg på en bakpappersklädd plåt. Platta ut till rektanglar, cirka 2 cm tjocka.
Pensla deglängderna med ägg och grädda mitt i ugn i cirka 30 minuter. Sänk värmen till 125°. Tag ut plåten och låt biscottis svalna i 5 minuter innan de skärs i cirka 2 cm tjocka snittar. Låt torka på ugnsgaller i ugnen i 20 minuter.
Lisa
Enkel chokladkaka
Ugn: 175-200°
Form: rund med avtagbar kant
Ingredienser:
200 gram ekologiskt smör, rumsvarmt
2 ½ dl ekologiskt socker
2 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk ekologisk kakao
1 ½ dl hett vatten (kokas upp)
Gör så här:
Rör smör och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och sikta ner i smör- och sockerblandningen. Tillsätt sist det kokta vattnet.
Grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Testa med sticka så att kakan är torr. Låt svalna något, stjälp upp kakan på tallrik och låt svalna med formen ovanpå.
Tips:
Jag brukar hacka en Dubbeldaim och strö över innan kakan åker in i ugn. Det blir supergott!
Lisa