Äppelkaka med mandel
Jättegod äppelkaka som passar strålande en härlig vårdag...! Recept från Allt om mat.
Ugn: 175°
Form: rund med löstagbar kant
Ingredienser:
Till formen:
smör
1 msk ströbröd
cirka 1 ½ tsk mald kanel
Fyllning:
3-4 äpplen
1 dl sötmandel
5 bittermandlar
200 gram smör, rumsvarmt
2 ½ dl socker
1 ägg
3 dl (180 gram) vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj formen, blanda ströbröd och 1 tsk kanel och strö över smöret. Kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i formen.
Mal mandel. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Blanda i mandel. Blanda mjöl med bakpulber och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Rör ner mjölken.
Bred ut smeten över äpplena. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Pröva med sticka.
Innan servering kan kakan pudras med kanel. Servera grädde eller vaniljsås till.
Ugn: 175°
Form: rund med löstagbar kant
Ingredienser:
Till formen:
smör
1 msk ströbröd
cirka 1 ½ tsk mald kanel
Fyllning:
3-4 äpplen
1 dl sötmandel
5 bittermandlar
200 gram smör, rumsvarmt
2 ½ dl socker
1 ägg
3 dl (180 gram) vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj formen, blanda ströbröd och 1 tsk kanel och strö över smöret. Kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i formen.
Mal mandel. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Blanda i mandel. Blanda mjöl med bakpulber och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Rör ner mjölken.
Bred ut smeten över äpplena. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Pröva med sticka.
Innan servering kan kakan pudras med kanel. Servera grädde eller vaniljsås till.